Magyar gazdaság

Nyitnak az üzemi étkezdék, kantinok érdemes odafigyelni az adózási kérdésekre

Egyre több cég dönt úgy, hogy dolgozóit újra teljes munkaidőben irodai jelenlére kötelezi, aminek a különböző felmérések szerint több oka is van. Az elemzések alapján azonban úgy tűnik gyakran marad a home office és irodai jelenlét együttes alkalmazása, vagyis valamilyen hibrid rendszer. A dolgozók visszatérésével egy időben a munkahelyi étkezdék is elkezdte újranyitni, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy tájékoztatót tett közzé arról, miként is adózik e tevékenység.

Az áfatörvény alapján az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből) adómértéke az alapjának 5 százaléka.

Fotó: Shutterstock

Az ügylet akkor tartozik a kedvezményes adómérték alá, ha az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtás valósul meg és ez a szolgáltatás a Központi Statisztikai Hivatal (a továbbiakban: KSH) besorolási rendje szerint a TESZOR’15 56.10 alá tartozik, mely lehet

  • TESZOR’15 56.10.11 Ételszolgáltatás teljes kiszolgálással (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás)
  • TESZOR’15 56.10.12 Ételszolgáltatás vasúti étkezőkocsiban, hajón (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.12 Étkeztetés járművön)
  • ESZOR’15 56.10.13 Önkiszolgáló ételszolgáltatás (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.13 Önkiszolgáló étkeztetés)
  • TESZOR’15 56.10.19 Egyéb ételszolgáltatás (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.14 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás)
  • Fontos, hogy ezen esetekben a szolgáltatás étel- és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozik.

    Az üzemi étkeztetés statisztikai besorolása TESZOR’15 56.29.20, így az üzemi vagy munkahelyi étkeztetés, ha jellegét tekintve szolgáltatásnyújtásnak is minősül az áfa rendszerében, a fentiekből következően nem tartozhat az 5%-os adómérték alá, az az általános, 27 százalékos adókulccsal adózik.

    A KSH az egyes vendéglátóipari egységek tevékenysége vonatkozásában az alábbi jellemzők alapján végzi el az üzemi/munkahelyi étkeztetést is végzők tevékenységének besorolását:

  • kinek nyújt szolgáltatást, mely személyekből áll a vendégkör, milyen keresletet kíván kielégíteni;
  • szerződéses kapcsolatban állnak-e a munkáltatóval, a munkáltató maga üzemelteti-e a vendéglátó egységet;
  • a vendéglátó egység honnan közelíthető meg.
  • A besorolás a fenti elhatároló szempontok alapján zárt és nyitott vendéglátó egységeket különböztet meg.

    Zárt vendéglátó egység

    Az olyan zárt vendéglátó egység, amelynek fő célja/rendeltetése munkavállalók étkeztetése; amely például irodaházban, vagy valamely munkáltató székhelyén/telephelyén működik, és ahová az utcáról nincs lehetőség belépni, így külsős személy alapvetően nem veheti igénybe az éttermi szolgáltatást; amelyet a munkáltató üzemeltet, vagy a munkáltató (vagy akár az irodaház üzemeltetője) szerződéssel rendelkezik a vendéglátóegységet üzemeltető személlyel a munkavállalók étkeztetésére vonatkozóan, az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozóan TESZOR’15 56.29.20 Üzemi étkeztetés (korábban SZJ’03 55.51.10 Munkahelyi étkeztetés) besorolást kap.

    Ha a vendéglátó egység ezt a besorolást kapja, az ott nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27 százalékos adómértékkel adózik.

    Nyitott vendéglátó egység

    Az olyan nyitott vendéglátó egység, amelynek a szolgáltatását bárki igénybe veheti; amely szabad, korlátozás nélküli bejárással, például utcáról nyíló bejárattal rendelkezik; amely – bár akár egy irodaházban működik, de – nem rendelkezik szerződéssel egyetlen munkáltatóval sem (és az irodaház üzemeltetőjével sem) a munkavállalók étkeztetésére vonatkozóan, az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozóan TESZOR’15 56.10 Éttermi és mozgó vendéglátás (korábban az SZJ’03 55.30 Étkezőhelyi vendéglátás kategórián belül a megfelelő) besorolást kap.

    Ha a vendéglátó egység ezt a besorolást kapja, akkor az a szolgáltatásnyújtása, mely étel- és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozik, 5 százalékos adókulccsal adózik.

    Vegyes (nyitott és zárt) vendéglátó egység

    Az olyan vegyes (nyitott és zárt) vendéglátó egység, amelynek elsődleges célja a munkavállalók étkeztetése, de emellett, másodsorban „külsős” személyek étkeztetését is végzi, amely például az irodaházból és közvetlenül az utcáról is megközelíthető, vagy amelyet a munkáltató üzemeltet, vagy a munkáltató szerződéssel rendelkezik a vendéglátóegységet üzemeltető személlyel a munkavállalók étkeztetésére vonatkozóan, az az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozóan kétféle besorolást kap.

    Egyrészt az üzemi étkeztetési tevékenységre TESZOR’15 56.29.20 Üzemi étkeztetés (korábban SZJ’03 55.51.10 Munkahelyi étkeztetés). Vagy külsős személyek számára nyújtott étkeztetési szolgáltatásra TESZOR’15 56.10Éttermi és mozgó vendéglátás (korábban az SZJ’03 55.30 Étkezőhelyi vendéglátás kategórián belül a megfelelő).

    Ha a vegyes vendéglátó egység mind az étkezőhelyi vendéglátásra, mind az üzemi/munkahelyi étkeztetésre megkapja a vonatkozó besorolási kódot, a helyes adókulcs meghatározásához azt kell vizsgálni, hogy meg tudja-e különböztetni az egyes vendégeket aszerint, hogy munkavállalók vagy „külsős” vendégek – mutat rá tájékoztató közleményében a

    Ha kétséget kizáróan el tudja különíteni a munkavállalókat a „külsős” vendégektől [például azon az alapon, hogy bizonyos időintervallumban munkavállalók nem, kizárólag „külsős” vendégek étkezhetnek, vagy olyan módon, hogy a munkavállalók kártya/igazolvány felmutatása mellett étkeznek (például kedvezmény igénybevétele érdekében, vagy a fizetés történik alkalmazotti kártyával)], ebben az esetben

  • a „külsős” vendégek részére nyújtott, étel- és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozó szolgáltatásnyújtásra a kedvezményes, 5%-os adómérték alkalmazható,
  • a munkavállalók részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás pedig 27%-os adókulccsal adózik.
  • Ha a vendégek egyértelmű elkülönítése nem megoldható, akkor minden vendég részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27 százalékos adómértékkel adózik.

    vendéglátás Nemzeti Adó- és Vámhivatal áfa kantin adózás
    Kapcsolódó cikkek