Magyar gazdaság

Öt csapat esélyes a 15 milliós befektetésre

Idén is díjazta a Hiventures a legjobb női vállalkozók ötletét, a StartupHER program nyertesei gyorsított bekerülési lehetőséget kapnak a Hiventures Inkubációs befektetési programjába, amelyben 15 millió forintos tőkebevonásra kerülhet sor.

A Hiventures idén harmadik alkalommal rendezte meg a női vállalkozók felkarolására indított programját, a StartupHER-t. A program missziója, hogy olyan női vállalkozói közösség alakuljon ki Magyarországon, amely lehetőséget ad aktív kapcsolatépítésre, naprakész tudásátadásra és -fejlesztésre, és amely ezáltal még több nőt ösztönöz saját vállalkozás alapítására.

A korábbi évekhez hasonlóan a jelentkező startupperek közül idén is szakmai mentorok választották ki a tíz legígéretesebb projektet.

A mentorok a bekerült csapatoknak személyes konzultációk során szakmai támogatást nyújtottak az ötletek kidolgozásában, valamint a tavaszi felkészülés részeként a csapatok egy kétnapos bootcampen is részt vettek, ahol vállalkozási szakértő segítette az elképzelések tökéletesítését.

Fotó: Shutterstock

A StartupHER, amely a jövő női vállalkozóinak és vezetőinek inspirálását tűzte ki célul, a június 16-án a megrendezett Demo Day-en zárult, amely keretében minden csapat prezentálta az ötletét.

A szakmai zsűri döntése alapján öt csapat, a mikrozöldek termesztésére és árusítására automatát fejlesztő Planet540, a meditációt és a mindfullnesst applikációval előtérbe helyező No Thingy – Life Happens, a LED-es design-térköveket fejlesztő MUKI PIX, a designerek és a művészek luxus termékeit értékesítő Chic, valamint az ingatlanbérbeadások során felmerülő kaució kezelésére applikációt fejlesztő Depofree-Rently nyerte el a StartupHER női vállalkozói program fődíját, a gyorsított bekerülési lehetőséget az inkubációs portfólióba.

Az üzleti élet jövője a sokszínűségen alapszik, amelynek fejlesztéséhez a női startupperek aktív jelenléte nélkülözhetetlen. Egy startup vállalkozás sikerét az egymástól eltérő, ám egymást kiegészítő tapasztalatok, kompetenciák és nézőpontok adják, amelyhez hozzájárul, ha egy csapatban több női vezető is megtalálható

– mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

A női kezdő vállalkozók mellett szólnak az elmúlt évek kutatásai is: a Boston Consulting Group 2018-as tanulmánya szerint

a nők által alapított vállalkozások bevétele magasabb, mint a csak férfi alapítókból álló startupoké, ennek ellenére ötletük megvalósításához általában lényegesen kevesebb támogatást kapnak a befektetőktől.

Egy másik globális tanácsadó cég, a McKinsey tavalyi riportja azt állapította meg, hogy a nőket érő hátrány az érettebb vállalatoknál is megfigyelhető, mivel ezek több mint harmadánál nincsenek női vezetők.

Fotó: Shutterstock

Bíztató jeleket mutat azonban a Startup Heatmap Europe 2020-as felmérése,

amelyből kiderül, hogy az európai vállalkozók 15,5 százaléka nő, a kifejezetten rájuk fókuszáló meetup események száma 2018-ról 2019-re 60 százalékkal emelkedett,

valamint, hogy többségüket az európai nagyvárosok közül Stockholm, Bécs és Budapest vonzza. A kutatás szerint a nőkre fókuszáló események szervezésével és az őket támogató ökoszisztéma kialakításával sikeresen növelhető a női vállalkozók száma.

A StartupHER indulása óta az elmúlt 3 évben összesen közel 900 pályázat érkezett,

a korábbi nyertesek között olyan vállalkozások szerepelnek, mint a Truviva, akik a gyermekvállalási nehézségekkel küzdő nők számára készítettek átfogó megoldást, a Briefly csapata, akik a szabadúszókat és megrendelőket kötik össze egy innovatív platformon és a Happy Little Planet, a gyermekek szociális és környezettudatos nevelését elősegítő alkalmazássorozat is.

startup Hiventures befeketetés program női vállalkozók
Kapcsolódó cikkek