Magyar gazdaság

Csak a csehek előznek bennünket a V4-ek közül

Öt helyet javított Magyarország az IMD nemzetközi versenyképességi rangsorában, jelenleg a 42. helyen szerepelünk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

A visegrádi országok közül csak a csehek vannak előttünk és a bővebb régióban is jól szerepel Magyarország.

Három területen volt jelentős előrelépés: az adórendszer, a beruházások és a fejlődött jelentősen – hangsúlyozta a miniszter. Az elmúlt egy évben 1000 milliárd forint adócsökkentés történt, 12 helyet lépett előre ennek köszönhetően az ország. A miniszter az egyik legalacsonyabb társasági adót és az alacsony szja-t emelte ki. Öt és fél millió embernek a készíti el az adóbevallását.

Harminc helyet javult a beruházások terén Magyarország, tavaly 4000 milliárd forintot költöttünk fejlesztésekre

– húzta alá Varga Mihály.

Mintegy 907 projekt megvalósulását segítette a nemzetközi beruházási ügynökség. A munkaerőpiaci javulást a foglalkoztatás magasan tartása segítette, mindössze 50 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a 2019-es csúcson, ami idén ledolgozható.

A közműengedélyeztetési eljárások már most sokkal szűkebb határidővel zajlanak, mint korábban – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a miniszter. A szabályozás már most is jelentősen, nagyjából száz nappal csökkentette a beruházások engedélyeztetését, ami segíti a fejlesztések felgyorsítását, azonban további lefaragásra van lehetőség.

 

versenyképesség
Kapcsolódó cikkek