Magyar gazdaság

Felpörög a közlekedés és az olaj ára, kétéves csúcson a Brent

A 75 dollárt ostromolta a Brent olaj ára tegnap, több, mint két éve először, és az elemzők nem is számítanak jelentős csökkenésre a növekvő kereslet és a kínálat bizonytalanságai miatt – derül ki a Market Watch cikkéből.

Szerda már az ötödik kereskedési nap volt, amikor feljebb tolták a Brent árát.

Az április elején 63 dollár környékéről indult emelkedés attól kapott friss lendületet, hogy az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) adatai szerint a június 11-ével záruló héten 8,537 millió hordóval apadtak az Egyesült Államokban az olajkészletek, ami jelentősen meghaladta a hárommilliós elemzői várakozást és az előző heti 2,108 millió hordó felhasználást.

De tulajdonképpen az elmúlt hetekben csupa olyan hírek érkeznek, amelyek alátámasztják a magasabb olajárakat.

A világ gazdaságai felpörgőben vannak, és a kormányok egymás után jelentik be a korábbi szigorú járványkorlátozások feloldását, ami a közúti és a légi forgalom növelésével plusz keresletet támaszt az üzemanyagokra. A TOMTOM NV figyelte adatok szerint a legnagyobb európai városokban a közlekedési dugók sűrűsége a járvány óta először elérte a 2019-es szintet, az amerikai repülőterek biztonsági ellenőrzésein áthaladók száma pedig elérte a 2020 márciusi szintet – írták jegyzetükben a Société Générale árupiaci elemzői.

Fotó: Shutterstock

A keresleti oldalon is maradtak bizonytalanságok; hiszen Ázsia egyes országaiban felgyorsult a járvány, a repülőüzemanyag iránti kereslet még mindig sokkal a járvány előtti szint alatt marad, és a városi dugók nem adnak tájékoztatást a hosszabb távú utazásokról.

Mindenesetre az irány a kereslet növekedése, miközben a kínálati oldalon akadnak kérdőjelek.

Például Irán pénteken elnökválasztást tartanak, előfordulhat, hogy emiatt mégsem sikerül rövidtávon elérnie a nukleáris megegyezést az Egyesült Államokkal, és nem szűnnek meg az olajkitermelését gátló szankciók. Ha igen, az ING árupiaci stratégái – Warren Patterson és Wenyu Yao – szerint az iráni olajkínálat a jelenlegi napi 2,4 millió hordóról hárommillióra növekedhet a negyedik negyedévre.

Az ING-elemzők hosszabb távra is gondot látnak abban, hogy elmaradtak az olajpiacon a beruházások.

Például Angola kitermelése évek óta csökken, májusban napi 1,12 millió hordó volt, pedig az OPEC+ olajtermelő országok megállapodása szerint 1,28 millió hordóval is kitermelhettek volna. A kormány erre az évre 1,19 millió hordós átlagot jósol, de ezt nehéz lesz elérni, tekintve, hogy az év első öt hónapjában 1,15 millió hordó volt az átlag.

Opciós szerződéseket hosszabbított a Mol

Az opciós szerződések által az alapkezelőknek minimálisra csökkent a részvények utáni nyereség vagy veszteség.

 

WTI csúcs drága AR Brent
Kapcsolódó cikkek