Magyar gazdaság

Továbbra is megéri a cégeknek a látvány-csapatsportok támogatása

Közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványnak adott támogatás után 300 százalékos adóalap-kedvezmény jár. Azonban, ebben az esetben nem adó-, hanem adóalap-kedvezményt kapnak a cégek, így továbbra is ráfizetéses ez a fajta támogatás.

Ezzel szemben a látvány-csapatsport támogatásakor, amennyit a cég átadott a sportklubnak, annyival kevesebb adót fizet, sőt, ezen felül adóalap-kedvezményt is kap – összegzi a Niveus Consulting Group közleménye.

Fotó: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor

Először is fontos tisztázni, hogy

a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványnak adott támogatás utáni kedvezmény adóalap-kedvezmény.

Tehát, a befizetett összeg háromszorosát nem a fizetendő adóból, hanem annak alapjából kell levonni. Ez azt jelenti, hogy a 9 százalékos társasági kulcs miatt valójában az átadott összeg 27 százalékát, azaz az adókulcs háromszorosának megfelelő összeget kapja meg a vagyonrendelő kedvezményként. Azaz, minden átadott 100 forint után 27 forinttal kevesebb adót kell fizetni.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint

a vagyonkezelő alapítványok támogatása még így is költséget jelent a cégnek, hiszen a megspórolt adó csak részben kompenzálja az alapítványnak átadott pénzt.

Maradva a példánál, 100 forint adományozása esetén 73 forintot továbbra is saját zsebből kell a cégnek kifizetni, hiszen az adóalap-kedvezmény csak az átadott összeg 27 százalékának megfelelő részben kompenzálja az adományozót.

Ezzel szemben a látvány-csapatsport támogatása esetén az átadott összeg teljes egészében a fizetendő adót csökkentő tétel:

amennyit a cég átadott a sportklubnak, annyival kevesebb adót kell fizetnie és még ezen felül kap adóalap-kedvezményt a támogató.

A sportklubot támogató cégnek azért éri meg adózási szempontból is a támogatást, mert amit kifizet támogatást, azt az adó összegéből levonhatja, így maga a támogatás nem kerül pénzbe, csak adó helyett támogatást fizet és ezen kívül még valamennyivel kevesebb lesz a fizetendő adója.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Elméletileg bárki élhet az adóalap-kedvezmény adta lehetőséggel, ugyanakkor a szó pénzügyi értelmében nem éri meg vagyonkezelő alapítványokat támogatni, összességében a cég ráfordításai meg fogják haladni a ténylegesen kapott adókedvezmény összegét. A nettó pénzügy nyereség továbbra is csak a látvány-csapatsportok támogatóit illeti meg.

A vagyonkezelő alapítványok támogatását az egyéb alapítványi támogatásokkal érdemes összevetni.

Azoknak érdemes elgondolkodni ezen, amely cégek amúgy is juttatnának támogatást valamilyen alapítványi vagy hasonló jótékony célra és az így kapott összeg után elérhető adókedvezményt szeretnék maximálni.

támogatás adózás Niveus adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek