Magyar gazdaság

Egyre több magyar cég tűnik el a süllyesztőben

Még több az új cég, mint a megszűnő, de a cégalapítások csökkenésével és a cégtörlések növekedésével hosszú idő után lassulni látszik a hazai összesített cégszám emelkedése.

2021 júniusában 1538 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, ami 12 százalékos emelkedés a májusi értékhez képest, és utoljára 2020 vége fele járt ilyen magasan a cégtörlés számláló.

Úgy tűnik, közel fél éves cégtörlési hullámvölgy vége fele közeledünk, de a cégtörlések emelkedésének ellenére hosszabb távú kitekintésben még mindig nagyon alacsonyak a hazai cégtörlési számok

– ismertette Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Fotó: Shutterstock

A magas cégtörlési értékektől és úgy általában a megszűnések számának növekedésétől egyelőre nem kell tartani.

A júniusi cégtörlési érték az idei évre nézve magasnak számít, de a Covid előtti időszakban regisztrált havi cégtörléseknek még mindig csak a felét jelenti a júniusi érték. Ráadásul a havi cégalapítási érték még mindig messze meghaladja a megszűnő cégek számát, azaz az országban működő cégek száma továbbra is növekszik.

A cégalapítások száma továbbra is magasan van, júniusban 2631 cégalapítás került közzétételre. A júniusi cégbejegyzési érték ugyan valamelyest elmarad a 2021 első hónapjaiban regisztrált magas cégbejegyzési értékektől, de még így is magasabb, mint az előző évek havi cégalapítási átlaga.

Jelenleg mintegy 526 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon, de ha a trend kitart még néhány hónapig, akkor újra 530 ezer fölé kerülhet a hazai cégszám, amely utoljára a 2017-es évre volt jellemző.

Ez nem csak ideiglenes jelenség, gyakorlatilag a koronavírus első hullámának megjelenése óta sok a végelszámolás. A jelenlegi és a koronavírus különböző hullámai alatt végelszámolt cégek száma mintegy 20 százalékkal haladja meg a koronavírus előtti időszak végelszámolási értékeit

– tájékoztatott az Opten elemzője. Ez összességében azt jelzi, hogy sokakat megviselt és megvisel most is a koronavírus által generált gazdasági hullámvölgy, és sok vállalkozó zárja be a boltot.

A megszüntetésre irányuló egyéb eljárások tekintetében ugyanakkor jó hír, hogy a felszámolások száma visszaesett júniusra.

A nyár első hónapjában csupán 379 felszámolási eljárás került közzétételre, ami közel egy éves növekedő felszámolási trendnek vetett véget. Áprilisban és májusban már 600 felett volt a havi felszámolási számláló, ami sok tartozásokkal megszűnő céget jelentett.

A júniusi felszámolási érték bíztató az elmúlt egy év trendjéhez képest, de egy hónapnyi adat még jelenthet ideiglenes csökkenést is, így még nem lehet kijelenteni, hogy a felszámolási arány javuló lenne az országban

– mondja Pertics Richárd.

Opten koronavírus cégtörlés végelszámolás
Kapcsolódó cikkek