A KSH által közzétett 2019-es végleges és a 2020-as előzetes adatok alapján is Miskolcon, Egerben és Salgótarjánban köttetett a legtöbb tranzakció a régióban.

Fotó: Shutterstock

A három város közül Miskolc emelkedik ki, ahol 2019-ben 2948 tranzakció történt. A tavalyi előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy 2020-ban a számok ettől kismértékben elmaradtak a településen, de a tranzakció számok tekintetében továbbra is Miskolc az első a régióban. Egerben 2019-ben 1059, míg Salgótarjánban 689 adásvételt regisztrált a KSH. Az előzetesen közzétett adatok alapján a 2020-as érték is ekörül alakul majd, vagyis a pandémiával terhelt előző év sem hozott visszaesést a piacon.

Az 5 ezer főnél nagyobb Észak-magyarországi települések esetében népesség arányosan is Salgótarján és Eger vezeti az adásvételek számát 2019-ben 20,7 és 20,2 ezrelékkel. Ugyanakkor az 1000-5000 fős települések között a hatvani járásban található Petőfibánya emelkedett ki ezer lakosra vetített 32 ezrelékkel, ami annyit tesz, hogy 1000 lakosonként 32 adás-vétel történt a településen. 

Ugyanakkor az a jövő ingatlanpiaci folyamatait befolyásoló demográfiai fejlemény, miszerint a régió szinte minden járását negatív vándorlási mérleg jellemzi.

Ennek értéke általában a régió keleti felében a legrosszabb: a Sárospataki, Sátoraljaújhelyi, Gönci járásokban 2017-2019 közötti időszakban a vándorlási mérleg összege népességarányosan -40 ezrelék alatt volt, vagyis ezer lakosonként ennyivel csökkent a népesség a vándorlás következtében az utolsó három évben. Számottevő vándorlási nyereség csak a Rétsági járásban volt, ahol három év alatt ezer lakosra vetítve 31 ezreléket mutatott a statisztika.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, 2020-ban a Covid hatására megtorpantak az árak, azonban idén már újra kismértékű emelkedés mérhető a piacon.

A megyei jogú városokban a téglalakásokért 2 százalékkal kértek többet, míg a panel és családi házak 6,5-6,8 százalékkal magasabb áron keltek el idén az Otthon Centrum hálózat értékesítési statisztikái alapján

– ismertette a vásárlókat érintő egyik legfontosabb adatot az elemzési vezető. Elmondta, 

Eger a legdrágább, Miskolc kicsivel olcsóbb, míg Salgótarján nagyon lemaradt.

Egerben a téglalakások négyzetméterára 300 ezer forint feletti, a paneleké kicsivel ez alatti, a családi házak ára pedig 250 ezer forint körül alakult az utóbbi hónapokban. Miskolcon a lakások jellemzően 250 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, a tégla építésűek itt is valamivel magasabb, a panelek kicsit alacsonyabb fajlagos áron futnak, míg a használt családi házak négyzetmétere átlagosan 200 ezer forintot értek. Ezzel szemben Salgótarjánban 100 ezer forint körüli fajlagos áron cseréltek tulajdonost a használt ingatlanok, a lakások itt is kicsivel magasabb, a házak kicsivel alacsonyabb fajlagos árszint mellett voltak megvásárolhatóak.