Továbbra is tárgyalás folyik a pandémia utáni uniós helyreállítási alapról Magyarország és Európai Bizottság között. A magyar kormány továbbra is megegyezést szeretne – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárgyalások várható elhúzódása miatt azonban a kormány a költségvetésen belül elkülönít egy összeget, ebből a keretből előlegezi meg a járvány utáni helyreállítás keretei között érkező pályázatokat.

Gulyás Gergely
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy

Magyarországon eddig 23 főnél mutatták ki a koronavírus delta variánsát, két embernél pedig a gamma (brazil) változatot.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a delta mutáns a korábbiaknál agresszívebben, gyorsabban terjed, a járvány elleni pedig csak az oltások nyújtanak védelmet.

Az a társadalom válik védetté, ahol a lehető legtöbb ember felveszi az oltást.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a kormány szükség esetén a harmadik oltást is engedélyezte.

A kancelláriaminiszter az Orbán Viktor által szerdán bejelentett gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban megerősítette: Brüsszel megtámadta Magyarországot, és a népszavazás a legdemokratikusabb eszköz arra, hogy megerősítse az ország pozíciót. Gulyás Gergely szerint általános támadás tapasztalható uniós részről a magyar gyermekvédelmi törvénnyel szemben.

A népszavazásra idén év végén, de legkésőbb jövő év elején kerülhet sor.