A Vodafone Magyarország Alapítvány kihirdette a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyerteseit. A kiírásra idén közel 120 pályamunka érkezett, amelyek közül összesen nyolcat díjaztak a három, korunk kihívásaira reflektáló kategória –

digitális egészségügy, digitális oktatás, bolygónk és a fenntarthatóság

– valamelyikében. 
A digitális oktatás kategóriában a Redmenta digitális, önmagát javító feladatlap-készítő lett az első. A Redmenta egy olyan, már meglévő webes felület, amelyen keresztül a pedagógusok digitálisan, személyre szabott feladatlapokat készíthetnek a diákok fejlesztésére. 

Az önmagát javító feladatlappal rengeteg időt spórolnak meg a tanárok, így több lehetőségük nyílik a diákok egyéni képességeinek fejlesztésére.

Fotó: Shutterstock

A második helyen a Mongu Applikáció Kft. végzett, amely a 9–13 éves korosztály tagjait tanítja online biztonságra. A harmadik helyezett a SignAll Technologies Zrt. magyar jelnyelvtanító mobilalkalmazása lett, a mesterséges intelligencia és képfeldolgozó algoritmusokkal támogatott alkalmazás már működik az USA-ban és Kanadában, a pályázók célja az app magyar jelnyelven ingyenesen elérhető változatának elkészítése.
A digitális egészségügy kategóriában az Entremo Kft. lett az első. A cég által fejlesztett IoT-rendszer egy kórházakban használatos távoli betegmonitorozó rendszer, amelyet a járványhelyzetben fellépő kórházi nővérhiány problémája hívott életre. 

A beteg csuklójára helyezett mérőeszköz több paramétert mér, az adatokat pedig a nap 24 órájában továbbítja a személyzethez, ezzel hatékonyabbá téve a nővérek munkáját.

A második a Legyőzzük a bénultságot Alapítvány bénulást diagnosztizáló, ellenőrző rendszere lett. A projekt egy stroke-előrejelző, -monitorozó rendszer, amelyet orvosi felhasználásra fejlesztettek ki.
A bolygónk és fenntarthatóság kategóriában a víz alatti önműködő robot, a HydroBot győzött, amely képes a víztározók, csövek, vezetékek állapotának felmérésére, segítségével ellenőrizni lehet az ivóvízhálózatot.

A második a Smapp Lab Kft. digitális gyapottok-bagolylepke-csapdahálózata, amellyel az a cél, hogy valós idejű, lokális, megbízható adatokat szolgáltasson a gazdáknak a kártevők elleni védekezés során, hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz. A harmadik a Rakun Kft., amely az étel el- és kiszállításhoz használt eldobható csomagolóanyagok helyett egy, a körforgásos gazdaságnak is megfelelő, hulladékmentes ételcsomagolási rendszert honosít meg.

A Dolgozói Különdíjat is a Rakun Kft. megoldása nyerte. A Vodafone munkatársai által megszavazott, a fenntarthatóságot is szolgáló projekt illeszkedik a vállalat célkitűzéseihez, ugyanakkor a Vodafone szakmai segítségével még nagyobb sikereket érhet el a jövőben. A különdíjast a Vodafone mentorcsapata fogja felkarolni és fél éven keresztül segíteni a projekt megvalósításában és továbbfejlesztésében.