Magyar gazdaság

Tarolhat az új lakásoknál a zöldhitel

A kamatemelési ciklus emelheti a piaci kamatozású, új kölcsönök törlesztőrészletét, így versenyelőnyhöz juthatnak a jegybank által megtámogatott hitelek.

Állami támogatásokkal eddig főként a gyerekvállalást, az otthonfelújítást segítették, a jegybank zöldjelzáloghitel-programja pedig új terméktípussal bővíti a kínálatot – közölték a VG-vel az MKB Bank szakértői. A piaci hitelek teljes hiteldíjmutatója (THM) azonban várhatóan nem fog csökkenni, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most kezdett kamatemelési ciklusba. Az elemzők felhívták a figyelmet:

a kamatemelési ciklus miatt a piaci kamatok várhatóan emelkednek, így a zöldjelzáloghitelek feltételei egyre kedvezőbbek lehetnek.

Az MNB a július 6-i monetáris tanácsi ülésén döntött a zöldjelzáloghitel-, illetve a zöldjelzáloglevél-programok bevezetéséről. A jelzáloghiteleket a Növekedési hitelprogram folytatásaként igényelhetik legalább BB energetikai besorolású, új lakások vásárlásához, illetve építéséhez.

Az ügyleti kamat végig fix, legfeljebb 2,5 százalék lehet, a maximális futamidő 25 év, a felvehető összeg nem haladhatja meg a 70 millió forintot.

A zöldjelzáloglevél-program során a legalább BB energetikai besorolású ingatlanok után kibocsátott értékpapírokat vehet a jegybank. Mindkét programnál 200-200 milliárd forintos keretet határoztak meg. Az UniCredit Bank lapunknak hangsúlyozta, hogy

az ingatlanvásárlások egy részét a korábban elérhető konstrukciók helyett az MNB-program keretein belül valósíthatja meg a lakosság.

Mivel a forrásszerkezet kifejezetten előnyös, a árazása is kedvező lehet. A hitelintézet szakértői aláhúzták: a programnak általános kamatcsökkentő hatása lehet.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Amelyik ingatlan megfelel a követelményeknek, annál szinte biztosan a zöldotthon-konstrukciót választják majd az ügyfelek

– húzták alá az UniCredit Bank szakértői. A 200 milliárd forint az elmúlt időszakra jellemző hitelkiáramlás mellett nagyjából másfél évig lehet elegendő, azonban a hitelintézetnél jelentős igénnyel kalkulálnak, így gyorsabban elfogyhat a keret. Az MKB Bank válaszában rámutatott: az új lakáshitelek THM-je kamatperiódustól függően 3,5-5,5 százalék körül alakul, amihez képest a zöldlakáshitelek 2,5 százalékos maximális kamata több százalékpontos előnyt jelenthet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a lakáshitelek közel 12,2 százalékát (111,4 milliárd forintot) új lakás vásárlására, további 8,6 százalékát (78,7 milliárd forintot) pedig építésre folyósítottak, azaz

az összes szerződés 21 százalékánál merülhet fel a zöldprogramban való részvétel.

A program hatására emelkedhet az új lakások iránti kereslet, ennek következtében pedig nem kizárt, hogy az MNB újrastrukturálja a zöldjelzáloghiteleket annak érdekében, hogy kielégíthesse a megnövekedett keresletet.

A hitelprogram gazdasági hatása a következő évekre elosztva elnyújtott lehet a jelenlegi építőipari környezet, a magas építőanyagárak, a hosszú átfutási idők és a csúszások miatt – értékelt Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese. Az MNB hitelezési felmérése szerint a magyar bankok eleve élénkülő hitelezési kereslettel kalkuláltak a következő fél évre, amit a hitelprogram erősíthet, kínálati oldalon pedig a jelzáloglevél-program támogathatja. Átlagos hitelösszeggel kalkulálva 13 ezer lakáshoz használható fel a jelzáloghitel 200 milliárd forintos keretű programja. Kuti Ákos rámutatott: a válság alatt újraindított jelzáloglevél-programban 307 milliárd forint értékben vett értékpapírokat a jegybank, így a zöldjelzáloglevél 200 milliárd forintos kerete jelentősnek mondható.

jelzáloglevél zöld jelzáloghitel jelzáloghitel lakáshitel zöld jelzáloglevél MNB
Kapcsolódó cikkek