Tízmilliárd forintot szán a hazai startup inkubátorok és akcelerátorok feltőkésítésére a Széchenyi Alapok,

a befektetést tehát nem közvetlenül a startupok kapják, hanem azok a szervezetek, amelyek képesek megtalálni a legéletképesebb ötleteket és vállalkozásokat.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A szervezetek 300 millió és másfél milliárd forint közötti összegért jelentkezhetnek a tőkealapnál

– jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette, a Magyarországon működő ezer startup nagyjából 25 ezer magasan képzett szakembert foglalkoztat, illetve 2-3 ezer fejlesztőt azok az egykori startupok, amelyek már kinőtték ezt a kategóriát, nemzetközi piacokon vannak, de a kutatás-fejlesztési központjukat általában Magyarországon tartják. A pénzügyminiszter a VG kérdésére elmondta,

a kormánynak célja, hogy forrásoldali probléma ne legyen, a pénzeszközök hatékony felhasználása ugyanis az újraindítás fontos eleme. 

A tíz éves Széchenyi Alapok a hazai vállalatok egyik vezető tőkefinanszírozó partnere, tavaly 15 milliárdos kihelyezést valósítottak meg. Jobbágy Dénes, Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója elmondta, a felhívásra olyan inkubátorokat és akcelerátorokat várnak, akik már bizonyították, hogy képesek segíteni és mentorálni a startupokat.