Magyar gazdaság

Több mint 50 ezer ügyfélnek már a telefonszámlájára is lehet pénzt utalni

Mindössze 50 ezer, átlagosan 60 ezer forint értékű tranzakciót hajtottak végre másodlagos azonosítók használatával Magyarországon az év első három hónapjában. A Magyar Nemzeti Bank az alternatív azonosítók további terjedésére számít.

Az idei első negyedév végén több mint 93 ezer bankszámlához tartozott másodlagos azonosító – válaszolt a VG-nek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya.

A legtöbb – 53 ezer – azonosító mobiltelefonhoz köthető, míg emailcímet 30 ezer bankszámlához kötöttek.

Az adószám, illetve adóazonosító jel valamivel kevésbé népszerű, ugyanakkor ehhez is több mint 10 ezer számla tartozik. A számottevő regisztrációt azonban egyelőre nem követte a tranzakciók tömeges száma, az MNB adatai alapján eddig mindössze 50 ezret kezdeményeztek másodlagos azonosítóval, összesen 3 milliárd forint értékben. Egy tranzakció átlagosan közel 60 ezer forintos volt.

Fotó: © Unger Tamás

A másodlagos azonosítók használata tovább emelkedhet az MNB előrejelzése szerint.

A lehetőség kényelmesebbé és gyorsabbá teheti az átutalásokat – hiszen nem bankszámlára, hanem csupán a tranzakció címzettjének emailcímére, vagy – sokszor eleve ismert mobilszámára van szükség hozzá.

Az azonnali fizetések egyre népszerűbbek lehetnek, ami egyrészt a magánszemélyek közötti utalásoknál segítheti a másodlagos azonosítók használatának terjedését, másrészt a fizetési helyzetek is megszaporodhatnak a járvány csillapodásával. A jegybank akkor számít majd igazán jelentős forgalomnövekedésre, amikor a bankok és az egyéb piaci szereplők olyan mobilfizetési megoldásokat fejlesztenek, amelyek kihasználják a másodlagos azonosító előnyeit. Többek között a számlafizetések és a fizikai vásárlások esetén lehet ennek fontos relevanciája, akár a QR-kód alapú fizetésindítás lehetőségével kombinálva.

másodlagos azonosító e-mail mobilszám MNB
Kapcsolódó cikkek