Duplájára emelkedett a Nagyvállalati beruházási támogatás program (NBT) keretösszege. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent 25 milliárd forintos átcsoportosítással a Varga Mihály pénzügyminiszter által már korábban bejelentett 50 milliárd forintra nőtt a program keretösszege, amely kifejezetten a legnagyobb cégek megsegítésére jött létre.

A megvalósult fejlesztések értéke már meghaladja a 390 milliárd forintot, és ennek segítségével több mint 3300 munkahely jött létre

– húzta alá korábban a tárcavezető, aki az egyik legeredményesebb beruházás-ösztönző programnak nevezte az NBT-t.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A kormány feltett célja, hogy azokat a nagy- és középvállalkozásokat támogassák, amelyek beruházásaikkal jelentős mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez és modernizációjához.

Az NBT vissza nem térítendő támogatás, a legkisebb támogatható projektméret 100 millió forint és olyan vállalatok jelentkezhetnek rá, amelyek létszáma eléri a 150 főt.

A Pénzügyminisztérium (PM) által lebonyolított NBT program indulása óta 183 támogatási szerződést kötöttek 160 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra.

A PM közlése szerint az elmúlt hetekben többek között olyan beruházások valósultak meg a programnak köszönhetően, mint például a gyógyszeripari vevőtájékoztató gyártásával foglalkozó Pharma Print Kft. 222 millió forintos fejlesztése, amelyet n 55 millió forinttal segítette a kormány és ezáltal hozzájárult csaknem 70 munkahely megőrzéséhez. Júniusban újabb megállapodásokat kötöttek: a Bis Hungary Kft. Pakson és Tiszaújvárosban bővíti üzemcsarnokait 1 milliárd forint értékben, a Videoton Autóelektronika Kft. korszerű autóelektronikai berendezéseket vásárol 1,1 milliárd forintos beruházással székesfehérvári üzemébe. A Hajdu-Alu Zrt. pedig szintén digitális fejlesztést valósít meg 153 millió forintból Debrecenben. A három cég összesen 2,3 milliárd forintos beruházást valósít meg, közel 1 milliárd forint költségvetési támogatásból.

Nagyon jó hír az NBT program keretösszegének duplájára emelése, de akár már rögtön ezt az 50 milliárd forintot is meg lehetne duplázni, olyan nagy rá az igény

– jelentette ki a VG-nek Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. Az NBT pont arra jó, hogy azok a jellemzően magyar tulajdonban lévő nagyvállalkozások is támogatáshoz jutnak, amelyek számára az Európai nem érhetők el. A legnagyobb vállalkozások – legyenek akár élelmiszer-, akár építő-, akár elektronika-, vagy gyógyszeriparban érdekeltek – hatékonyságát növeli a program, ezáltal pedig végeredményben Magyarország versenyképessége is nő.

A Pénzügyminisztérium pontosan látja az igényeket, így nem meglepő az NBT program keretösszegének duplázása, ez a július végéig, a pályázat lezárultáig beérkezett igények nagyságával magyarázható. A nagyvállalati beruházásoknál verseny van, az az ország kerülhet helyzetbe, amelyik nagyobb támogatást ad és ezzel növelni tudja a versenyképességet – húzta alá Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője.

Az NBT mellett szintén fontos program az újabb Versenyképesség-növelő támogatási program (VNT-3) indulása, amely 30 milliárd forintos kerettel startol el szeptemberben. A programra minimum 50 főt foglalkoztató vállalatok jelentkezhetnek, amelyek minimum 25 százalékos visszaesést könyvelhettek el a koronavírus-járvány miatt. A programban kétmillió euró feletti, termelékenységet növelő, modernizálást célzó beruházásokhoz lehet támogatást igényelni, vállalva, hogy a meglévő munkahelyek megtartása mellett további minimum 25-öt hoznak létre.