Folyamatosan növekszik a vezetékes széles sávú internetre előfizetők száma, júniusban már 3,258 millió volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentésében megjelent becslés szerint. Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva elmondható, hogy

2020 júniusához képest 104 ezerrel nőtt az előfizetőinek a száma.

A technológiák közötti megoszlást tekintve az előfizetések legnagyobb hányadát, 1,319 milliót továbbra is a kábelmodemesek teszik ki. Egy év alatt azonban csak valamivel több, mint tízezerrel nőtt a számuk, miközben a második legnépszerűbb, 1,073 millió előfizetővel rendelkező FTTx-kiépítésűek száma több mint 157 ezerrel nőtt. Az xDSL-vonalak száma a már évek óta megfigyelhető tendencia szerint az elmúlt egy évben is csökkent, míg tavaly júniusban 634 ezer előfizetője volt, addig az idei azonos időszakban 554 ezer.

Fotó: Shutterstock

Júniusban is a Telekom uralta a vezetékes széles sávú internet piacát,

egy év alatt 1,6 százalékponttal tudta növelni a részesedését. A második helyen továbbra is a Digi csoport állt 22,4 százalékos részesedéssel, egy év alatt 1 százalékpontnyi részesedést vesztett. A Vodafone csak 1,3 százalékkal maradt el a Digitől júniusban, miközben egy évvel korábban még csaknem 2 százalékos volt a különbség a két szolgáltató piaci részesedése között. 

A magyar háztartásoknak idén júniusban már csak a 61,9 százaléka rendelkezett vezetékes telefonnal

az NMHH jelentése szerint, a csökkenés folyamatos, az elmúlt egy évben 3 százalékponttal lett kevesebb a vezetékes telefonok száma. Száz lakosra 28,3 vezetékes hangátviteli csatorna jutott, míg tavaly júniusban ez a szám 29,8 volt. Összesen 2,898 millió bekapcsolt hangátviteli csatorna volt a vizsgált hónapban a hatóság becslése szerint (egy évvel korábban a számuk meghaladta a 3 milliót), ebből a legnagyobb arányt az IP-alapú hálózati átviteli csatornák képviselik 1,55 millióval, a kábeltelevíziós hangátviteli csatornák pedig a második helyen állnak 1,03 millióval. 

A hagyományos, rézérpáros hálózatok hangcsatornáit már csak 177,1 ezren használták a vizsgált hónapban. Az egy csatornára jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 85 perc volt a vezetékes telefonok esetében, vagyis 14 perccel kevesebb, mint 2020 júniusában. Az elmúlt egy év során márciusban volt a legmagasabb a hívások időtartama (117 perc), ebben vélhetően a járvány miatti korlátozások is nagy szerepet játszottak. 

A vezetékes hangátviteli csatornák piacát továbbra is magasan a Telekom vezeti 48,9 százalékos piaci részesedéssel, a második helyen álló Digi csoport 22,2 százalékot tudhat magáénak, a Vodafone pedig 20,1 százalékos részesedéssel rendelkezik.