A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára elmondta, hogy az adócsökkentések 2021-ben mintegy 600 milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, 2022-ben az eddig ismert intézkedések révén több mint 870 milliárddal marad több az érintetteknél. A koronavírus-válság adóügyi intézkedései nemcsak az adózóknál hagyott összeg nagysága miatt egyedülállók az Európai Unióban, hanem azért is, mert szinte mindenkit érintenek.

Fotó: Illyés Tibor

A széles körű könnyítések közül Izer Norbert elsőként az ágazati mentességeket emelte ki:

A járvány által legjobban sújtott ágazatok vállalkozásai tizenegy hónapon keresztül (2020. március–június, majd 2020 novembere és 2021 májusa között) mentesültek a munkáltatói megfizetésének kötelezettsége alól, de a járvány sújtotta ágazatokban adómentességet kaptak a legkisebb vállalkozások, a katások is.

A turizmus speciális és rendkívül sokrétű adóügyi segítséget kapott – folytatta a felsorolást az államtitkár. Felidézte, hogy az ágazat régiós versenyképességének növelése érdekében már 2020. január 1-től a legalacsonyabb (5 százalékos) áfát számíthatják fel a turizmusban. 2020. április 22. és 2021. december 31. között a közterhe kevesebb mint a felére (15 százalékra) csökkent, miközben a kártyára utalható összeg megduplázódott, és az egyes alszámlák között is szabaddá vált az átjárás.

A járvány megjelenése óta az idén az év végéig senkinek sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie

– fűzte hozzá.

Az adókönnyítések segítik a családok otthonteremtését és – a folyamatosan bővülő adómentességek és kedvezmények révén – ösztönzik a beruházásokat is – nyomatékosította Izer Norbert.

Az új építésű lakások áfájának 5 százalékra történő csökkenésével és a csokos lakások illetékmentessé tételével az idén összességében 135 milliárd forint marad a családoknál – jegyezte meg az államtitkár.

Izer Norbert kitért arra is, hogy jövőre a családoknál az adókedvezmények révén hagyott összeg még tovább nőhet, hiszen a korábban bevezetett intézkedések (mint például a gyermekek után járó szja-kedvezmény, a nagycsaládos anyák élethosszig tartó adómentessége) mellett a gyermekes szülők számolhatnak a családi adó-visszatérítéssel is. Ha a gazdaság növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a gyermekes családok – az átlagjövedelemig – a jövő év elején visszakapják az idén címén befizetett adójukat – emlékeztetett.

2022. január 1-től pedig újabb mentesség lép életbe: a 25 évnél fiatalabbakat – az átlagbér mértékéig – illeti meg, amely nagyjából 300 ezer fiatalt érinthet.

Az adóadminisztráció csökkentése is felgyorsult a koronavírus-válság idején, ami nemcsak egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb ügyintézést jelent a vállalkozásoknak, hanem jelentős költségmegtakarítást is – mondta Izer Norbert.

A beszámoló, illetve az ahhoz kapcsolódó bevallások benyújtásának halasztása mintegy 600 ezer vállalkozást érintett a járvány első szakaszában, 2020 tavaszán, és három cégből kettő élt is a lehetőséggel.

Az államtitkár a koronavírus-válság adókönnyítő intézkedései közül az általános forgalmi adó (áfa) gyorsított kiutalását emelte ki, amelynek révén 2021. augusztus végéig összességében 1550 milliárd forintot kaptak vissza hamarabb a vállalkozások, és ami komoly versenyelőnyt is jelenthet, hiszen a magyar 20 napos kiutalási határidő a legrövidebb az EU-ban.