Hamarosan beindulhat a pénzpumpa, az idei pénzforgalmi deficit ugyanis a költségvetési törvényben rögzített előirányzaton felül további 1650 milliárd forint elköltését teszi lehetővé a kormány számára, miközben a robusztus növekedés következtében érdemben emelkednek a büdzsé adó- és járulékbevételei – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első féléves költségvetési jelentéséből. 

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON / VG

Augusztus végén az államháztartás kumulált hiánya megközelítette a 2000 milliárd forintot, amely mindössze 300 milliárddal marad el a költségvetési törvényben előirányzottól, ezzel az egész évre tervezett deficit 85 százaléka teljesült. A kabinet ennek ellenére sem fogja vissza a gyeplőt, a Költségvetési Tanács már a büdzsé elfogadásakor figyelmeztetett, hogy a kormányzati szektor egyenlegéről és adósságáról szóló, úgynevezett EDP-jelentésben szereplő 7,5 százalékos deficit a valóságban összegszerűen 3990 milliárd forint hiányt takar, ami hatalmas puffer a büdzsében. 

Olyan mértékű pénzszórás ugyanakkor biztosan nem várható, mint tavaly év végén, de a lefolyása nagyon hasonló lehet. Tavaly augusztus végén ugyanis 2261 milliárdnál járt az éves hiány, akkor a Gazdaságvédelmi Alap terhére több mint 2000 milliárd forintot költött el pár hónap alatt a kabinet. Ezúttal a Gazdaság-újraindítási Alapból várható a kiutalások zöme, bár az is igaz, hogy mostanáig visszafogott volt a kormány, lapunk gyűjtése szerint augusztus közepén még csak 490 milliárdnál járt a kiadások összértéke.

Ha mindez nem lenne elég, a mozgásteret szintén jelentősen bővíti, hogy a költségvetési törvény módosításakor a kabinet jócskán alulbecsülte a bruttó hazai termék idei növekedését, emiatt a központi költségvetés bevételei az előirányzatok felett alakulhatnak. Tavalyhoz képest pedig különösen látványos a gazdaság újraindulásának büdzsére gyakorolt hatása, az év első felében a központi alrendszer adó- és járulékbevételei 935 milliárd forinttal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. 

A jegybank mindenesetre azzal számol, hogy a dinamikus növekedés miatt a törvényi előirányzatnál mintegy 500 milliárddal magasabban teljesülnek 2021-ben az adóbevételek. Fontos azonban hozzátenni, hogy az MNB júniusi, 6,2 százalékos növekedési prognózisát is meghaladta az élet, az elemzők többsége ma már szinte biztosra veszi a 7 százalék körüli, illetve a fölötti növekedést, így jó eséllyel még ezt a számítást is meghaladhatja a tényleges adóbefizetések értéke. Ez pedig bőven fedezheti az adó-visszatérítés mintegy 550-600 milliárd forintját, amelyet várhatóan már az idei büdzsé terhére teljesíthet a kabinet.