Számszerűen és értékben is jelentősen növekedtek a szállásfoglalások mind a tavalyi, mind a két évvel korábbi, azaz a pandémia előtti őszhöz képest, de az idén maradunk belföldön, a foglalások 98 százaléka magyarországi helyekre szól – tudta meg a VG a Szállás.hu vezérigazgatójától, Szigetvári Józseftől. 

A szeptember első hetéig beérkezett, őszi hónapokra szóló foglalások száma országos szinten az idén harmadával több mint 2020 ugyanezen időszakában, és ötödével több a 2019. szeptember első hetéig beérkezett foglalások számánál. 

Jelentősen emelkedett a foglalások értéke, ami az előző évihez képest 47, a két évvel korábbihoz viszonyítva pedig 44 százalékkal nőtt. A Szállás.hu őszi előfoglalásainak harmada wellness-szolgáltatást nyújtó szálláshelyekre szól.

Fotó: Shutterstock

Egyelőre jelentős előnyben vannak a hotelek, amelyek a foglalások 37 százalékát  tudhatják magukénak, a vendégek 23 százaléka apartmant, vendégházat 20, panziót 15, egyéb szállástípust  5 százalékuk választott.

Országos viszonylatban az árak nem csökkennek a nyári átlaghoz képest, miközben tavaly őszhöz viszonyítva 16,3 százalékos a drágulás. 

A foglalási ár egy éjszakára fejenként átlagosan 10 ezer forint, ez az év végéhez közeledve emelkedik: novemberben már 12 ezer, decemberben pedig 13 ezer forintért foglalhatunk fejenként egy éjszakára. Jelentős eltérések lehetnek az ünnepi hosszú hétvégék és a konkrét desztinációk, szállástípusok és szálláshelyek között.

Tavaly őszhöz képest 40 százalékkal nőtt az átlagos kosárérték, vagyis a foglalásonkénti összeg, ami most csaknem 60 ezer forint. 

Az idő előrehaladtával és a rossz idő beköszöntével a késő őszi árak kedvezőbbé válnak, az őszi foglalások jelentős része egyelőre hétvégékre vagy kiemelt időszakokra, az őszi szünetre és az ünnepi hosszú hétvégére szól, amikor jellemzően magasabb az árszint. Őszi hétköznapokra kedvezményes árakat is kínálnak a szállásadók.

Az őszi üdülések átlagos hossza 2,3 éjszaka, az átlagos foglalási időablak pedig a szeptemberi, októberi és novemberi utazások körében 53 nap. A szállásfoglalók biztonságérzetét növeli, hogy ma már bőséges a választék olyan helyekből, ahol eltekintenek az előrefizetéstől és a lemondási díjtól, ahol az utazási tervek módosítása miatt nem érheti anyagi kár vagy kellemetlenség az utazót.

A karácsonyi és szilveszteri időszakra még nem mutatkozik jelentősebb érdeklődés, az október végi hosszú hétvége, valamint az iskolai őszi szünet időszaka azonban népszerű, a belföldi szállások közel fele nem foglalható már ezekre a napokra. 

Természetesen a megbetegedéstől való félelem is jelen van, de jóval kisebb azoknak az aránya, akik emiatt ne utaznának

– válaszolta kérdésünkre Szigetvári József. 

Hozzátette: az ő kételyeiket azzal próbálják a szállásadók eloszlatni, hogy adatlapjukon közzéteszik, milyen óvintézkedéseket vezettek be a kontaktusok számának minimalizálása érdekében, illetve milyen higiéniai, fertőtlenítési gyakorlatot folytatnak. 

A cég külön szűrőket, szűrőcsoportokat hozott létre, ezek használatával településszinten rá lehet találni a 100 százalékos pénzügyi biztonságot garantáló szállásokra, a vendégértékelések alapján tisztasági szempontból kiválónak minősített helyekre, sőt a „Távol a tömegtől” szűrő használatával önálló házra, saját strandra és egyéb opcióra is lehet szűkíteni a találatokat.

Hova megyünk mostanában?

Budapest, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget, a Szállás.hu előfoglalási adatai alapján ez az öt település teszi ki a foglalások 18 százalékát. Nyáron a Balaton térsége, ősszel Észak-Magyarország veszi át a vezetést, a Szállás.hu foglalásainak ötöde most oda szól, miután nagy az érdeklődés a régióban Eger mellett Egerszalók, Lillafüred és Miskolctapolca iránt is.