„A magyar gazdaság egy gyors helyreállási pályán van, ez folytatódni fog a harmadik negyedévben is. A negyedik negyedévben viszont vannak kockázatok, például a koronavírus-járvány negyedik hulláma és a szakadozó ellátási láncok” – húzta alá Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtök reggeli online sajtótájékoztatóján, amelyen a jegybank friss inflációs jelentését ismertette.

Fotó: Pesthy Márton

„Nagyon közel leszünk a teljes foglalkoztatottsághoz. Az viszont magasabb pályát fog befutni, mint számítottuk, ebben nagy szerepe van az ipari árak drágulásának. A tervezett költségvetési hiány tartható, az államadósság-ráta csökken és a külső finanszírozási képesség pozitív marad, nagyjából 3 százalékot fog kitenni. A GDP-adatok azt mutatják, hogy a harmadik negyedévben eddig eltelt időszakban körülbelül 8 százalékos GDP-emelkedés látható, folytatódik a lendületes növekedés. 2021-ben így 6,5-7 százalékos lehet a bővülés” – ismertette Balatoni András. 

A foglalkoztatás historikus csúcson van, a háztartások jövedelme így emelkedik. A foglalkoztatásnak vannak demográfiai korlátai, amelyek oldódása csak hosszú távon elképzelhető, rövid távon korlátokba fog ütközni. A vállalatok most sokkal hamarabb érzik a munkaerő-szűkösséget, mint 2008-ban. A bérezési alapfolyamatok erősödtek, a munkavállalók pozíciója is jobb lett. 2021-ben a háztartások rendelkezésre álló jövedelme növekedni fog, ennek ellenére a kiskereskedelem forgalma továbbra sem érte el a koronavírus-járvány előtti szintjét, és a megtakarítások is csökkentek, azaz a háztartások nem félretették ezt a pénzt. 

Az emberek a szolgáltatásokra költenek többet, ezért gyengébb a kiskereskedelmi forgalom. A másik nagy terület, ahol a háztartások költenek, az a lakásépítés, lakásfelújítás. Jelenleg 20 éves csúcson van a lakást felújítani szándékozók aránya. Ez azt eredményezi, hogy a háztartások beruházási rátája emelkedett és tovább fog emelkedni. Arányaiban gyorsabban nő, mint a rendelkezésre álló jövedelem. Jövőre már a fogyasztási ráta viszont növekedhet, a beruházás elkezd majd stagnálni. 

A szolgáltatások bizalma emelkedett, ahogy a vállalati bizalom is helyreállt. A vállalati szektorban ezért élénk hitelezési folyamatok és beruházások várhatók. 28 százalék körül lesz a beruházási ráta. 
Exportban az ipari termékek iránt élénk a kereslet. A globális csiphiány azonban több ágazatban is hátráltatja ezt. A szállítási idő 3-ról 5 hónapra emelkedett az év eleje óta. Magyarországon a járműgyártás az, ahol ez leginkább érezhető. Ezt azonban részben kompenzálja az akkumulátorgyárak termelése.

Az inflációs cél elérése várhatóan 2022 második felére tolódik. Ez a gyors helyreállásnak a következménye is. A gyors és határozott kamatemelés azonban mérsékli az inflációt, a bázishatás is segíti a dezinflációs folyamatot. A termelési láncok anomáliái pedig várhatóan megszűnnek vagy mérséklődnek. A nyersanyag- és energiaárak viszont magas szinten stabilizálódhatnak. A szállítási költségek egy év alatt több mint nyolcszoros emelkedést mutattak. 

Az infláció az őszi hónapokban tovább emelkedik, így az év hátralévő részében 5 százalék felett alakul, de még a maginfláció is meghaladhatja a 4 százalékot decemberben. 2022 elejétől csökkenni kezd majd az infláció, és a második negyedévben kerül ismét a jegybanki toleranciasávba.