Számtalan technológiai megoldás ma már természetes számunkra, néhány évtizeddel ezelőtt az űriparból indult. Méghozzá olyan kutatás-fejlesztési programok keretében, amelyek a világűr meghódítását célozták. A magyar vállalkozások az Európai Űrügynökség és a Design Terminal inkubációs programjának segítségével most tevékeny résztvevői és nyertesei lehetnek ennek a folyamatnak.

Fotó: Balogh Zoltán

Magyarország 2015 óta teljes jogú tagja az ESA-nak. A szervezet hat éve dolgozik aktívan, hazánkkal közösen a magyar űrtevékenység fejlesztésén. Ez az együttműködés most új szférákba emelkedik: a Design Terminal veszi át az ESA űripari tevékenységének hazai képviseletét, és vezeti mostantól az ESA Business Incubation Centre Hungary Programot, amely utat nyit a hazai vállalkozások számára az űripar felé.

Az ESA BIC Hungary fő célja sikeres űripari startupok fejlesztése, valamint egy űripari közösség létrehozása és megerősítése Magyarországon. A programba bekerült induló vállalkozások többek között 50 ezer euró ösztöndíjat kapnak az üzleti mentorálás és technikai támogatás mellett. Jelentkezni október 21-ig lehet.