Az elmúlt héten az azt megelőző héthez képest a koronavírusos betegek számának emelkedése meghaladta az 50 százalékot. A következő napok, hetek fontosak lesznek a járvány szempontjából – emelte ki Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológia Surveillance Központ munkatársa az IME egészségügyi konferenciáján. A negyedik hullámmal kapcsolatban elmondta, a járvány emelkedési üteme eltér a második és harmadik hullámtól, alacsonyabban nő a betegszám, viszont az elmúlt napokban egy törés látszik a járványadatokban. 

Jelenleg az úgynevezett reprodukciós arányszám, vagyis az R-érték, 1,3. Hangsúlyozta, hogy egy héttel ezelőtt az R-érték 1,2 volt. A jelenlegi R-érték a negyedik hullámban eddig a legmagasabb szám.

Ha az R-érték tovább emelkedik, akkor a második vagy a harmadik hullámhoz hasonló járványhelyzet várható.

Fotó: Jászai Csaba

Nagyon nehéz elérni azt, hogy a populációs szintű védettség vessen véget a világjárványnak.

Magyarországon gyakorlatilag 60,2 százalék körül beragadt az átoltottság,

mindhárom dózist a lakosság 11,6 százaléka vette fel. Jó példaként említette Spanyolországot, ahol a lakosság 79 százaléka beoltott, ezért ott a negyedik hullámban a halálozások száma is nagyon alacsony, ráadásul a 60 év felettiek 100 százaléka felvette a védőoltást, Magyarországon azonban az időseknek is csak a 70 százaléka beoltott – tette hozzá az epidemiológus. 

Kiemelte: a harmadik oltás mindenképpen ajánlott a krónikus betegségben szenvedőknek és az időseknek. A szakemberek szerint 4-6 hónappal a második után mindenkinél megfontolandó a harmadik oltás beadása.

Az epidemiológus a járvány lecsengésének három verzióját vázolta fel. A forgatókönyveket jónak, rossznak és csúfnak nevezte el. Ezek pedig attól függnek majd, hogy hogyan alakul az R-érték, az átoltottság, és az esetlegesen emelkedő betegszám mennyire terheli le ismét az egészségügyet. A pandémia kis lépésekkel fog véget érni, Oroszi Beatrix is úgy véli, hogy

a SARS-CoV-2 továbbra is velünk marad, szezonálisan kisebb-nagyobb járványokat fog okozni később is.