A bolti kiskereskedelmi forgalom értéke szeptember 4. és október 1. között 8,7 százalékkal haladta meg a 2019-es, járvány előtti szintet 

– derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitorából. A KSH azért tekint 2020 helyett 2019-re bázisidőszakként, hogy a Covid-hatásokat kiszűrve, objektívebb képet alkothasson. A kimutatás az online kasszák adatain alapul, a webáruházak forgalmát nem tartalmazza. Igaz, az utóbbi a szektor egyre fajsúlyosabb szegmense, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem részesedése augusztusban 7,8 százalék volt, miután a forgalma 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Fotó: MÓRICZ SABJÁN SIMON/VG

A heti monitorban vizsgált időszakban az élelmiszer és iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem 12,8 százalékkal nőtt 2019 hasonló időszakának értékesítési volumenéhez képest, míg az ebben az esetben külön vizsgált élelmiszer-, ital- és dohányáru-kategória forgalma ennél nagyobb mértékben, 15,6 százalékkal bővült. Hosszú hetek, hónapok trendje folytatódott ennek a kategóriának az erőteljesebb bővülésével. 

Noha 5,5 százalékra, kilencéves csúcsra ugrott az infláció szeptemberben, egy év alatt az élelmiszerek árai már csak 4,4 százalékkal nőttek, ami alacsonyabb a tavaly tavaszi hónapokban mért 8 százalék feletti drágulásnál. 

Ugyanakkor a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 11,2 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 17,8 százalékkal emelkedett.

Eközben az üzemanyag-kiskereskedelem 32,3 százalékkal ugrott meg, pedig még a turizmus és a tranzitforgalom nem épült vissza a Covid-válság előtti szintre. Ne feledjük, a világjárvány begyűrűzésekor, másfél évvel ezelőtt negatív olajárról beszéltünk, ehhez képest már a hordónkénti 80 dolláros szint is a múlt, és sokan 100 feletti tartományt vizionálnak. Múlt pénteken érkezett el rövid időn belül a sokadik áremelés pillanata a hazai kutakon: ezúttal három forinttal emelkedett a benzin, illetve négy forinttal a gázolaj ára. Ezzel már az előbbi átlagosan 491, az utóbbi pedig 505 forintba kerül literenként, a 95-ös egy hét alatt kilenc, a dízel tizenkét forinttal drágult. Ilyen árszintek mellett egyre nehezebb felidézni, hogy másfél éve bőven 300 forint alatti benzinárakkal is szembesülhettünk a töltőállomásokon.  

Az egyéb háztartási cikkek forgalma 24 százalékkal zuhant a 2019-es bázishoz képest, ez részben annak tudható be, hogy az emberek az elmaradt vásárlások pótlása helyett továbbra is inkább a szolgáltatások igénybevételét részesítik előnyben. 

Ez sem érint azonban minden területet pozitívan, mert míg a vendéglátás 13,8 százalékos pluszban van, addig például a kulturális, szabadidős cikkek értékesítése 1,3 százalékkal apadt. 

A gyógyszer-értékesítés továbbra is stabilan két számjegyű növekedést tudhat magáénak, szeptember 4. és október 1. között az online kasszaadatok alapján 18,4 százalékos a növekedés. Az egyéb, máshová nem sorolható áruk kiskereskedelme viszont 2,3 százalékkal mérséklődött.