Remekel a magyar gazdaság, a korábbi óvatosabb becslések után az idei évre már a kormány is legalább 7,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Varga Mihály pénzügyminiszter legutóbbi két nyilvános beszédében is 7-7,5 százalékos növekedést jósolt 2021-re, Orbán Viktor miniszterelnök azonban a pénteki rádióinterjúban már inkább az utóbbi mellett tette le a voksát, bár a konkrét számot nem mondta ki. 

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Kossuth Rádióban ugyanis megerősítette azt a feltételezést, amelyet a VG korábban megírt : a maximumot éri majd el a novemberben kifizetendő ez pedig a törvény szerint csak 7,5 százalékos, vagy afeletti esetén elképzelhető. 

„Idén jó híreink vannak, mert a gazdaság csak a legmerészebbek álmát teljesítő módon dolgozik. (...) Nyugdíjprémiumot fogunk fizetni november hónapban, ennek összege 80 ezer forint lesz. Lett volna 435 ezer ember, aki a nyugdíjtörvény szerint ennél kevesebbet kapott volna, ők a fogyatékkal élők, a régen nyugdíjba ment TSZ-nyugdíjasok, de úgy láttuk a gazdaság teljesítését, hogy mindenkinek ki tudjuk fizetni a 80 ezer forintot” – mondta a miniszterelnök, aki hozzátette: ezen felül még novemberben érkezik az miatt járó nyugdíjkorrekció is. 

Lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt 100 ezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak” – emelte ki a kormányfő az interjúban. 

A miniszterelnök ráadásul azt is jelezte, hogy jövő februárban – a 13. havi visszaépítésének aktuális részével – további két heti nyugdíjat mindenképpen visszaadnak, de ennél még nagyobb összegre is van esély. „Ha nem hibázzuk el és a gazdaság pörgetése sikeres lesz, akkor látok esélyt arra, hogy egész havi nyugdíjat adjunk vissza” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ezt azért még ne vegyék készpénznek.

A nyugdíjkorrekció mértéke a visszaépülő 13. havi nyugdíjaknak, illetve az elszálló inflációnak köszönhetően a korábbinál vártnál magasabb lesz, ahogy azt a VG szeptember elején meg is írta. Idén 8,575 százalékkal kell számolni a nyugdíjkorrekciót, amely az átlagos, 150 ezer forint körüli nyugdíjakat nézve csaknem 13 ezer forintos egyszeri juttatást jelent még pluszban. Ez alapján kiszámítható, hogy azok a nyugdíjasok kapnak majd a miniszterelnök által említett 100 ezer forint körüli kiegészítést, akiknek nyugdíja meghaladja a 233 ezer forintot. 

„Ez minden elemzői várakozást meghalad, egységesen 2,5 millió jogosult megkapja a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, amely több százezer kisnyugdíjasnak a havi ellátása összegét is meghaladó jelentős támogatás” – mondta a VG-nek Farkas András nyugdíjszakértő, aki szerint a költségvetésben is látszódni fog a prémium. 

A nyugdíjprémium így nagyjából 200 milliárd forintjába kerül majd a költségvetésnek, erre eddig 54 milliárdot különített el a kormány, így a maradék 146 milliárdot még át kell csoportosítania. A februári, 13. havi nyugdíj visszaépítésének következő szakaszára 160 milliárdot különítettek el, de ha nem az eddig tervezett kétheti részt, hanem mégis egy egész havit utalnak, akkor a duplájára, 320 milliárd forintra lesz szükség. Azaz jelenleg valamivel több mint 300 milliárd forintot kell még a nyugdíjasok részére átcsoportosítani, amit például a szeptemberi devizakölcsönből könnyedén finanszírozhat a kormány” – összegezte Farkas András. 

A nyugdíjszakértő kitért a nyugdíjkorrekció mértékére is, amely szerinte akár nagyobb is lehet, mint a KSH által az év első nyolc hónapjára kimutatott 4,3 százalékos éves infláció miatt szükséges 0,7 százalékos korrekció, miután az MNB legutóbbi előrejelzése szerint az áremelkedés mértéke idén 4,7 százalékos lehet. Ha a kormányzat úgy dönt, akkor a nyugdíjemelési korrekciót e magasabb mérték szerint is végre lehetne hajtani. Az erről szóló rendelet várhatóan október közepéig jelenik meg.