Jórészt stabilizálódtak az idén a globális feltörekvő térség gazdaságainak államadós-besorolásai – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte azt is, hogy

várakozása szerint Magyarország az idén valószínűleg nem, de jövőre teljes egészében hozzájut a számára elkülönített összeghez a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítására és az ellenállóképesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF).

Fotó: Shutterstock

A Fitch – amely a befektetési ügyfelei által leggyakrabban feltett kérdések alapján állította össze átfogó helyzetértékelését – felidézte, hogy az általa szuverén osztályzattal ellátott feltörekvő térségi gazdaságok közül május óta csak kettő (Kolumbia, Tunézia) besorolását rontotta, ugyanakkor kettőnek (Elefántcsontpart és Gabon) az osztályzatát javította.

A hitelminősítő kiemeli, hogy 2020-ban még nettó harminc, az idei első negyedévben nettó kettő volt a leminősítések megoszlása a feltörekvő térségben.

Csütörtöki tanulmányában a Fitch Ratings részletesen kitér Magyarország és az jogállamisági vitájára is. A cég közölte: a nézeteltérés miatt jelentős esélyét látja annak, hogy Magyarország az idén még nem kapja meg az első folyósítást az Európai Unió által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alapból. 

A Fitch várakozása szerint ugyanakkor Magyarország a későbbiekben maradéktalanul hozzájut az NGEU-alapból számára elkülönített 7,2 milliárd eurós juttatáshoz, mivel a jövő évi választások után megoldás várható az EU-val zajló vitában. 

A hitelminősítő közölte: alapesetben nem számol azzal, hogy Magyarország teljes egészében elesik az NGEU-juttatásoktól, de ha ez bekövetkezne, annak komoly negatív következményei lennének a magyar gazdaság növekedési kilátásaira, a közfinanszírozásra és a folyómérleg-egyenlegre. 

A Fitch Ratings számításai szerint ugyanis ezek az uniós folyósítások a cég által 2022-re valószínűsített 5 százalékos magyar gazdasági növekedéshez 2,6 százalékponttal, a 2023-ra várt 4,6 százalékos növekedéshez 3 százalékponttal járulnak hozzá.