Mindössze 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene augusztusban, ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel kiadott gyorstájékoztatójából. Az első augusztusi becslés alapján így kijelenthető, hogy a márciustól tapasztalt, a válság végével berobbant kiugró növekedés már eddig is fokozatosan csökkent, most pedig megtorpant és visszaesett a válság előtti, alacsony növekedési szintre, különösen a járműipari csökkenés miatt. 

Fotó: Veres Viktor

2021 augusztusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 júliusához képest 2,7 százalékkal csökkent. A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. 

Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, ugyanakkor az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett. A termelés az év első nyolc hónapjában 15,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. 

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 2,7 százalékkal csökkent.