„A cukorbetegek szemészeti járó- és fekvőbeteg-ellátása alulfinanszírozott Magyarországon, az egy cukorbetegre jutó átlagos szemészeti költségteher lényegesen alacsonyabb más országokénál” – mondta a VG-nek Tóth Gábor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának szemészorvosa. A teljes cukorbeteg-populációban az egy páciensre jutó átlagos költségteher Magyarországon 54 691 forint volt 2018-ban, míg más országban, például az Egyesült Államokban már 2004-ben ennek több mint a kétszerese, 2014-ben Szingapúrban pedig több mint a tízszerese.

Fotó: Fehér Gábor

A diabéteszes retinopátia, azaz ideghártya-betegség egy olyan szembetegség, amely cukorbetegeknél alakulhat ki. A középkorú lakosság körében ez a látásvesztés leggyakoribb oka, Magyarországon megközelítőleg évente ezer ember vakul meg a késői felismerése és kezelése miatt

– mondta Tóth Gábor.

A cukorbetegség következtében kialakuló vakság növekvő gazdasági és társadalmi terhe miatt érdemes volna országos szűrőprogramot indítani – véli a szakember. Költségelemzése szerint, amelyet a British Journal of Ophthalmologyban publikált, a diabéteszes retinopátia nélküli cukorbetegek éves szemészeti vizsgálatának költségterhe 2018-ban 3,79 milliárd forint volt, és 1,19 milliárd forint lett volna, ha ugyanez a vizsgálat telemedicinális szűrőrendszer segítségével valósult volna meg. Azaz még egy 2,5 milliárd forintból kialakított telemedicina-rendszer is megtérülne egyetlen év alatt – hívta fel a figyelmet Tóth Gábor doktor.

Szakmai elképzelések szerint mintegy 20-25 telemedicina-szűrőállomásra lenne szükség a teljes rendszer kiépítéséhez. Ha a költségek felől közelítjük meg a kérdést, a diabéteszes retinopátia magyarországi költségterhe 43,66 milliárd forint volt 2018-ban. Ugyanebben az évben az állami egészségügyi kiadások 2,18 százalékát fordították diabeéteszes retinopátiával kapcsolatban felmerülő költségekre.

Tóth Gábor az általa javasolt telemedicina-rendszert ismertetve elmondta: a cukorbetegek a kontrollvizsgálat során nem egy szemészeti szakrendelőt, hanem telemedicinális szűrőállomást keresnének fel, ahol pupillatágítás nélkül, szakdolgozói közreműködéssel készülne a szemről egy felvétel, amelyet központilag, egyetlen helyen értékelnének ki szakorvosok.

Tóth Gábor

Magyarországon a cukorbetegek száma 2018-ban csaknem 800 ezer volt. Közül 160,5 ezer betegnek volt valamilyen fokú diabéteszes retinopátiája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a cukorbetegek számát 2019-ben 463 millióra becsülték a világban, de a számuk a folyamatos növekedés miatt 2045-ig várhatóan el fogja érni a 700 milliót is.

Kiemelte, az ismert cukorbetegeknek csupáncsak a fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton, vidéken az arány még rosszabb, ott a cukorbetegek 40 százaléka jár szűrésre. Tóth Gábor hangsúlyozta, hogy a telemedicinális szűrést semmilyen formában nem támogatja az egészségbiztosító, a  jelenlegi működési keretek között minden esetben a páciensnek kell fizetnie a szűrővizsgálatért.