Az nem marad öt százalék környékén – októberben hat százalék fölé kúszik, novemberben pedig megközelíti a hét százalékot. Többek között erről is beszélt Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, de azt azért rögtön hozzátette, hogy

ez nemcsak Magyarországra igaz, hanem a régióra is, hiszen ahol gyors a gazdaság helyreállása, ott gyors az infláció is.

Fotó: Shutterstock

Sőt, a szakember azt is hangsúlyozta, amennyiben nem lennének befagyasztva a lakossági rezsiárak Magyarországon, még magasabb inflációs szintemelkedéssel kellene szembenéznünk.

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatemelésével kapcsolatban Török Zoltán megjegyezte, ez elsősorban az árfolyamcsatornákon tud csillapítóerőt kifejteni, bár ott is csak korlátozottan, hiszen a legutóbbi bejelentést követően például gyengült a forint árfolyama. Abban szinte minden elemző egyetért, hogy folytatódik a kamatemelés, Török Zoltán az év végére 2,1, jövő év közepére 2,4 százalékra számít, és az MNB-nek addig kellene emelnie, amíg nem mérséklődik 4 százalék alá az infláció. A vezető elemző úgy véli,

jövőre 4,5 százalékos lehet a pénzromlás mértéke Magyarországon.

Utóbbi kapcsán a Raiffeisen elemzői sajtótájékoztatóján elhangzott, a harmadik negyedévben a beszállítói problémák lassították a feldolgozóipar növekedését, és valószínűleg a következő másfél év is a hiánygazdaság jegyében telhet. Ez akár lassíthatja is a gazdasági növekedést, ám a lakossági fogyasztás- és beruházásbővülés visszabillentheti a várt tartományba:

a bank szakemberei 2021-re 7, jövőre 5,5 százalékos növekedést várnak.