A szövetkezetekről szóló törvény júliusi módosítása évente több tízezer kisgyermekes édesanya – és édesapa – számára ad lehetőséget, hogy a gyermeknevelés mellett rugalmas feltételekkel munkát vállalhasson. A jogszabály azt teszi lehetővé, hogy a kisgyermekkel otthon maradó szülők szövetkezetet alakíthassanak vagy szövetkezetbe lépjenek be, amely az általános munkajogi korlátoknál rugalmasabb feltételeket biztosít számukra, így a munkájuk tartalmát, módját és mértékét az érintettek maguk határozhatják meg, illetve járulékkedvezmény is megilleti őket. A közelmúltban a WHC csoport is elindította saját kismama-szövetkezetét – mondta Göltl Viktor ügyvezető. Kiemelte: Magyarországon is egyre inkább terjednek az úgynevezett atipikus, tehát a hagyományos heti 40 órás, munkahelyi jelenlétet igénylő alkalmazotti jogviszonytól eltérő foglalkoztatási formák. Ilyen például a részmunkaidős foglalkoztatás vagy a diák- és nyugdíjasmunka, de a távmunka is. Ez egy meghatározó munkaerőpiaci trend a 21. században, amelyet a fejlett gazdaságokra jellemző munkaerőhiány, az elöregedés, illetve a digitalizáció is erősít. A folyamatra ráerősített a pandémia is, amely a rugalmas foglalkoztatási formák forradalmát hozta el. A WHC szerint jó döntés a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amelynek célja, hogy a kisgyermekes szülők gyes vagy gyed mellett a korábbiaknál könnyebben vállalhassanak munkát.

Fotó: Shutterstock

Magyarországon évente hozzávetőlegesen 90 ezer gyermek születik, így a kismama-szövetkezeteken keresztüli foglalkoztatás körülbelül 225 ezer kisgyermekes szülő számára teremt munkavállalási lehetőséget minden évben. Ennek keretében a gyermekgondozási díjban (gyed), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (gyes) részesülő, kisgyermekkel otthon maradók – kismamák és akár kispapák is – kedvező feltételekkel vállalhatnak munkát a szövetkezet kötelékében. A WHC csoport a közelmúltban létrehozta saját kismama-szövetkezetét, a WHC Familyt. A vállalat a nyugdíjas-szövetkezet tapasztalatai alapján arra számít, hogy évente több tízezer kisgyermekes szülő áll majd munkába a kismama-szövetkezeteken keresztül, ez ugyanis lehetőséget teremt számukra a rugalmas keretek közötti munkavállalásra.

A kismama-szövetkezeti tagok foglalkoztatása a munkaadók számára is számos előnnyel jár – mondta Göltl Viktor.

Lényegesen kedvezőbb adózással számolhatnak, mintha hagyományos munkaviszonyban foglalkoztatnák a kisgyermekes szülőt, ebben az esetben ugyanis a szövetkezeti tag béréből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell levonni, nincs további járulékfizetési kötelezettség.

Ezenfelül minden adminisztratív jellegű feladatot és kötelezettséget a szövetkezet végez el a kölcsönvevő partner helyett, rengeteg terhet levéve így a munkáltatóról. Mindemellett rendkívüli előny a foglalkoztatási módra jellemző nagyfokú rugalmasság: ennek következtében a kisgyermeket nevelők a saját időbeosztásukhoz tudják igazítani a munkavégzésük idejét, a munkaadók pedig azokat a pozícióikat is a megfelelő hozzáértéssel rendelkező és megfelelő képzettségű kollégákkal tudják feltölteni, amelyek atipikus foglalkoztatási formát kívánnak meg.