A járvány ellenére is mérséklődött Magyarországon a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett lakosok aránya, miközben uniós szinten ezzel ellentétes folyamat játszódik – ez derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Eszerint: 2020-ban hazánk lakosságának 19,4 százaléka tartozott a veszélyzónába az előző évi 20 után, amivel Magyarország a tagállamok között a középmezőnyben helyezkedik el, sőt a 21,9-es átlag alatti mutatóval számos nyugat-európai országot is megelőz. Hosszabb távon pedig még látványosabb a javulás: 2015 óta közel egymillióval kevesebb embert fenyeget a szegénység Magyarországon.

Fotó: Varga György

Továbbra is Románia áll a lista elején 35,8 százalékos rátával, majd Bulgária (33,6), Görögország (27,5) és Spanyolország (27) követi. Csehország van a legjobb helyzetben, ahol a lakosság mindössze 11,5 százalékát érinti a társadalmi kirekesztődés kockázata, de Szlovákia (13,8) és Szlovénia (14,3) is kedvező mutatóval rendelkezik. 

Ugyanakkor a koronavírus-járvány nyomán megváltozott gazdasági folyamatok miatt több országban is romlott a jövedelmi helyzet: Németországban a 2019-es 17,3 százalékról 22,5-re, Spanyolországban 26,2-ről 27 százalékra emelkedett tavaly a szegények aránya. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Belgiumban és Bulgáriában szintén kedvezőtlen tendencia rajzolódik ki.