A MEKH elnöke a jogszabályi rendelkezések szerint évente köteles beszámolni az Országgyűlésnek a hivatal munkájáról. Horváth Péter Jánost az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága hallgatta meg, ahol a hivatal elnöke a MEKH 2020. évi tevékenységéről adott átfogó képet.

Fotó: Móricz István / Bors

Horváth Péter János kiemelte, hogy 2020. július 13-a óta látja el a MEKH elnöki tisztségét. Mint mondta, ez idő alatt megtörtént a szervezet modernizációja, melynek célja, hogy a MEKH szabályozói tevékenysége megfeleljen az energetikai és közműszektor dinamikus változásaiból adódó kihívásoknak.

A MEKH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatal nemzetközi árösszehasonlító-vizsgálatai szerint európai összevetésben 2020-ban is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb rezsiárakat. Míg a villamos energia lakossági átlagára 2020 folyamán mindvégig a második legolcsóbb volt Magyarországon, addig a földgázéért a magyar háztartások fizettek a legkevesebbet az évben.

Brutális rezsinövekedésből marad ki Magyarország

Elszállt a gázár több uniós országban, miután későn léptek, s nyár elején kivártak tárolóik feltöltésével, azt gondolva, csökkenni fognak az árak.