Nőtt mezőgazdaság kibocsátása a tavalyi évben is, amihez elsősorban a kukorica, a napraforgó és a tej termelése járult hozzá. Mindeközben a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége is javult

– írta meg az Agrokép.

A koronavírus okozta nehézségek ellenére folytatódott a mezőgazdasági kibocsátás növekedése és javult az ágazati szintű jövedelmezőség a tavalyi évben – tájékoztatott az Agrárminisztérium a KSH hazai mezőgazdasági termelést és jövedelmi folyamatokat mutató 2020-as adatai alapján. A koronavírus-járvány okozta váratlan helyzetek, a fagyok és az aszály okozta károk, illetve az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is mind-mind komoly kihívás elé állították a mezőgazdasági termelőket. Az ágazat pedig e körülmények között is képes volt biztosítani a lakosság élelmiszer-ellátását és hozzájárult a nemzetgazdaság stabilitásához.

A mezőgazdaság kibocsátásának több éve tartó emelkedése tavaly is folytatódott,

és újabb rekordot, 2950 milliárd forintot ért el, ami 4,6 százalékkal haladta meg az előző évit. A növekedésről és jövőre várható kibocsátás alakulásáról Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrár szakértője is beszámolt.

Fotó: Lang Róbert

Főként a kukorica, a napraforgó és a tej termelése járult hozzá

a kibocsátás folyó áron számolt növekedéséhez. A kibocsátás 59 százalékát a növénytermesztés, 34 százalékát az állattenyésztés adta, a a fennmaradó részt a szolgáltatások és másodlagos tevékenységek biztosították. A kibocsátás volumene (változatlan áron számolt értéke) ugyanakkor 2,4 százalékkal csökkent, ami főként a gyümölcsfélék, a takarmánynövények és az élő állatok kisebb termelésének tudható be. A termelők jövedelmezőségére kedvezően hatott a termelői árak közel 7 százalékos növekedése.

További részletek az Agrokép cikkében