A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint 

októberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Fotó: Shutterstock

A MEKH nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára októberben 10,62 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. 2021 októberében Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint októberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.