Már csak néhány nap, és több százezer ügyfél kaphat vissza pénzt a bankjától. Mint ismert: október 31-én lejárt a 2020 márciusában bevezetett hitelmoratórium általános szakasza, november 1-jétől már csak azoknak nem kell törleszteniük, akik jogosultak voltak a hosszabbításra, például nyugdíjasok, gyermeket nevelnek vagy várnak, közfoglalkoztatottak, illetve az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

A kormány szeptember közepén egy másik rendeletet is meghozott, ebben arról döntöttek, hogy a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitel- és hitelkártya-tartozásokat újra kell számolni.

Fotó: seksan Mongkhonkhamsao

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója korábban a VG-nek azt mondta , azért is van erre szükség, mert ez a két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó voltát, ehelyett szabad felhasználású fogyasztási jellegű termékké váltak. Éppen ezért a rendelet úgy határozott, hogy a jóval magasabb, akár 20-30 százalékos kamat helyett a személyi hitelekre jellemző 12 százalék körüli kamattal kell újraszámolni a tartozásokat, a különbözetet pedig vissza kell téríteni az ügyfeleknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint ez nagyjából 400 ezer ügyfelet és 95 milliárd forintnyi volument érint. A VG becslése szerint a bankok akár 20-25 milliárdot is visszatéríthetnek november közepéig. Hogy pontosan mikor, az csak a pénzintézeteken múlik.

Lapunk egy olvasója már kedden jelezte, hogy megkapta a folyószámhitele utáni kamatkülönbözetet, és a VG banki körképéből kiderült, hogy már máshol is elkezdték a jóváírásokat.

Az Erste Bank például átszámolta a lakossági folyószámlahiteleknél és a lakossági hitelkártyák esetében a alatt felhalmozódott tartozás összegét – a rendelet szerinti éves 11,99 százalékos kamattal –, és a különbözetet október 31-ig minden ügyfélnél jóváírta.

A CIB Banknál folyamatban van az érintett termékek elszámolása. Előreláthatóan november közepén küldi meg a CIB az ügyfeleknek az elszámolólevelet, amely minden részletet tartalmazni fog. A Raiffeisen Bank szintén november első felében végzi a kamatkorrekciót, majd a jóváírják minden érintett ügyfelüknek a különbözetet. A Takarékbank egy példát is közölt az elszámolásra.

Egy olyan ügyfél, akinek 200 000 forint keretkihasználtsága volt, a moratórium alatt nem lépett ki, ám nem jogosult a moratórium hosszabbítására, és eddig nem is törlesztett a keretéből, 20,99 százalékos hitelkamat mellett körülbelül 26 400 forint visszatérítésre számíthat. Fontos kiemelni azonban, hogy a példa esetén az ügyfélnek körülbelül 69 300 forint kamattartozása keletkezett a moratórium alatt

– közölte a Takarékbank, amely hozzátette, csak kevesen használták így a keretüket.

Az UniCredit szintén november 15-ig írja jóvá az újraszámolással keletkezett kamatkülönbözetet azoknak az ügyfeleinek, akik már kiléptek a moratóriumból, és a felhalmozott kamatot korábban már megfizették.

Akiknél erre még nem került sor, azoknál már eleve a különbözettel csökkentett kamatösszeget veszik figyelembe a törlesztés kialakításánál. A banknál mintegy 12 ezer ügyfelet érint a kamatkülönbözet elszámolása.

Az OTP Bank válaszában azt írta, azon érintett kliensek esetén, akiknek van a fizetési moratóriumban történő részvételből fakadóan moratóriumi kamategyenlege, a kamatkorrekciót a bank elvégezte az egyenlegen. Azoknál pedig, akik már nem rendelkeznek ilyennel, megkezdődött a kamatkülönbözet visszatérítési folyamata.