Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését

 – mondta a VG-nek Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója. Mint rámutatott, e két hiteltermék esetében az ügyfélnek egy állandó hitelkeret áll rendelkezésére, amelyet használhat, és a hitel törlesztése után újra és újra lehívható. Márpedig – tette hozzá – a hiteltörlesztési moratórium alatt ez a két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó voltát, ehelyett közgazdaságilag egy szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké vált.

A lakossági folyószámlahitel átmeneti pénzhiány, likviditási nehézség áthidalására használt fogyasztási hiteltermék, amelynek esetében az egyedi hitelkeretösszeg erejéig lehetőség van pénzt utalni vagy készpénzt felvenni. Szabadon, hitelcél megjelölése nélkül felhasználható, de a hitel felvétele után azonnal elkezdődik a kamatozás. A felhasznált hitel törlesztése a számlára érkező jóváírásokból történik, azaz jellemzően a hitelkeret használatát követő hónapban a keresetek érkezésekor. A hitelek felvétele és törlesztése között tehát jellemzően maximum egy hónap telik el. Ennek a hitelkeretnek nincs futamideje, a hitelfelvételi lehetőség a törlesztéssel folyamatosan megújul. A folyószámlahitelek 2020 februárjában (a moratórium kezdete előtt) átlagosan 19 százalékos kamattal rendelkeztek – vázolta fel a folyószámlahitel lényegi elemeit Nagy Márton. 

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A hitelkártya lényege pedig az – folytatta a főtanácsadó –, hogy a kártyabirtokos a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra és akár készpénzfelvételre is. A fizetési türelmi időszak jellemzően 45 nap. A hitelfelvétel és a törlesztés között másfél-két hónapnál több idő általában nem szokott eltelni. Ha az adós a tartozása teljes összegét visszafizeti a türelmi időszak végéig, akkor az kamatmentes lesz, feltéve, hogy a kártyát csak vásárlásra használta, és nem vett fel készpénzt. 

Ha a türelmi időszak alatt nem fizeti vissza a hitelt, akkor az ügyfél nagyon magas hitelkamattal szembesül. Készpénzfelvétel esetén a legtöbb bank a tranzakció napjától kezdődően már hitelkamatot számít fel a teljes felvett összegre. A hitelkártyáknak 2020 februárjában (a moratórium kezdete előtt) átlagosan 25 százalékos kamatuk volt. 

Mindez azért fontos – mutatott rá Nagy Márton –, mert a moratóriumban részt vevő 1,2 millió lakossági ügyfél 1,8 millió hitelének darabszám szerint 40 százaléka (700 ezer hitel) e két hiteltípusba tartozik, míg a fennálló tartozást tekintve a moratórium alatt lévő 3000 milliárd forintos hitelállomány nagyjából 4,5 százalékát adják, ami 130 milliárd forintot tesz ki. 

Figyelembe véve, hogy egy személy rendelkezhet egyszerre hitelkártyával és folyószámlahitellel is, így több mint 500 ezer fő lehet érintett

 – mondta a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója. Meglátása szerint a felsoroltak szem előtt tartásával a moratóriumban részt vevő lakossági folyószámlahitellel és hitelkártyával rendelkező ügyfelek helyzetét mindenképpen érdemes lenne újraértelmezni. Belátható ugyanis, hogy a moratórium 19 hónapja alatt ezek a termékek valójában átalakultak hitelkeretből személyi hitellé. Ezért – tette hozzá – emiatt még szeptember vége előtt érdemes újragondolni ezeknek a hiteleknek a futamidejét és a kamatozását is.