Az építőanyag-piacon tapasztalható, idén sokat emlegetett árváltozások összetevőit két szempontból is érdemes megvizsgálni – összegezte Rázsóné Szórády Csilla, az Újház Centrum vezérigazgatója a VG felkérésére készült belső felmérés legfőbb tanulságát. Miközben ugyanis csak egyes termékköröknél figyelhető meg jelentősebb áremelkedés, mások szerényebb mozgást mutatnak, de fontos a bázis, amihez viszonyítunk, hiszen 2020 végén számos építőanyag ára csökkent. Ezért az éven belüli, és az előző év azonos időszakával való összevetés néhol jelentős eltérést mutat, ami helyenként az éven belüli árváltozás harmadát okozza.

Fotó: KALLUS GYORGY / VG

Az Újház Centrum forgalmának harmadáért felelős szigeteléshez és tetőfedéshez kapcsolódó árucsoportok például számottevő értéknövekedést értek el magas árindex mellett, ami erős keresletre utal. 

Ez a két kategória teszi ki a nagy értékű felújítások jelentős részét, ezért ennek a keresletbővülésnek meghatározó eleme lehet a kormányzati támogatás. 

A vezérigazgató leszögezte, hogy az árváltozások összetevőit és keletkezésük időpontját azért is érdemes megvizsgálni, mert egyértelműen azt tükrözik, hogy jellemzően globális piaci történések hajtották és hajtják az építőanyagár-emelkedést, és nem az otthonfelújítási támogatások keresletnövelő hatása.

A szigeteléseken belül a hab jellegű anyagok ára az idén csaknem 50 százalékkal emelkedett. 

Ez az érték 2020–2021 viszonylatában már 33 százalékra mérséklődik – tudtuk meg. További két kategória, a szerkezetépítés, valamint a habarcsok és adalékanyagok árai kismértékben változtak, a teljes kínálat árváltozásától is elmaradva. Itt a tavalyhoz képest mért áremelkedés az alatt marad, nem éri el a 4 százalékot.

Az acél árának emelkedése azonban más dinamikát mutat, tavaly októberhez képest 60 százalék felett növekedett, aminek egyharmadát hozta az idei év. A tetőfedés esetében a faanyagoknál látható kiemelkedő árváltozás, de ez a nemzetközi trendhez igazodva jellemzően az idén történt. 

Mind a két viszonylatban, azaz tavaly októberhez és idén januárhoz viszonyítva az árak duplázódása látható. Az intenzív árváltozást mutató termékkörök esetében e mozgások mostanra már közismert nemzetközi okokra vezethetők vissza, az ezekben az árucsoportokban megtalálható termékeket egyébként jellemzően az új építésű ingatlanokhoz használják.

Az építőanyag-kereskedelmi hálózat a teljes kínálatát tekintve 10 százalékot meghaladó áremelkedés mellett 19 százalékos forgalmi értéknövekményt mutat, ami annak köszönhető, hogy a legnagyobb forgalmú árucsoportok az árváltozások ellenére is jelentős volumennövekedést tudtak elérni – közölte a tavaly 71,4 milliárd forintot meghaladó éves árbevételű, magyar tulajdonú társaság.

Hosszabbításért lobbiznak

Érdemes lenne meghosszabbítani legalább két évvel és legalább az energetikai korszerűsítésekre szűkítve fenntartani 2023–24-ben is az otthonfelújítási támogatást – ezt szorgalmazza az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata a kormánynál – mondta a VG Podcast stúdiójában Tibor Dávid elnök. A határidő meghosszabbításával párhuzamosan oldódna az időprés, amely a jövő év végéig elérhető támogatásra pályázókat szorongatja.