Az 5,8 százalékos szeptemberi adat megegyezik a kiskereskedelem júniusi – éves alapon mért – bővülésével, míg a köztes időszakban, júliusban 3, augusztusban pedig 4,1 százalékos volt a növekmény a bázisidőszakhoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója alapján szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig – a tavaly szeptemberi alacsony bázis eredményeként – 8,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A kiskereskedelem egészében az év első kilenc hónapját tekintve 2,8 százalékos növekedést figyelhetünk meg a 2020. január–szeptemberi időszakhoz képest. Ezen belül az élelmiszer-kategória 1,9, a non-food 4,2 százalékkal erősödött, az üzemanyag pedig 3,3-del.

Fotó: Kallos Bea

Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene az első őszi hónapban 3,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nőtt. A 8,1 százalékkal előrelépő nem élelmiszer szegmensen belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 23 százalékkal ugrottak meg az eladások, ez az arány a használtcikk-üzletekben 16, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,8, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 2,1 százalék. Ugyanakkor a forgalom 6,2 százalékkal mérséklődött a bútor-, műszakicikk-boltokban. Eközben a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,5 százalékkal csökkentek.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19 százalékkal tovább bővült. Az országos kiskereskedelem forgalma egésze folyó áron 1194 milliárd forint volt szeptemberben, amelynek a 45 százalékát az élelmiszereladások, 38 százalékát a non-food szegmens adta, a fennmaradó 17 százalékért pedig az üzemanyagtöltő állomások feleltek.

Az októberi adatokat csak december 3-án közli a KSH, az online kasszaadatokon alapuló heti monitor alapján azonban már most látni, hogy a bolti kiskereskedelmi forgalom értéke 8,7 százalékkal haladta meg a 2019-es, járvány előtti szintet szeptember 18. és október 15. között. Ebből a szempontból azért tekint 2020 helyett 2019-re bázisévként a statisztikai hivatal, hogy a Covid-válság hatásait kiszűrve objektívebb képet alkothasson.