Mindössze a hitellel rendelkező ügyfelek 6,5 százaléka vesz részt november 1-jétől a hitelmoratóriumban – derült ki a Magyar Bankszövetség VG-hez eljuttatott sajtónyilatkozatából. 

Mint ismert: október 31-ig lehetett igényelni a moratóriumban maradást azoknak, akik a kormány rendelkezése szerint jogosultak voltak rá, azaz többek között a nyugdíjasok, gyermeket várók, nevelők, közfoglalkoztatottak és azok, akiknek a jövedelme csökkent a járvány alatt. 

A Bankszövetség tájékoztatása szerint a bankfiókokban nem volt felfokozott érdeklődés a moratórium záró köre iránt. A bentmaradáshoz szükséges ügyfélnyilatkozatok 70-80 százaléka online érkezett a bankokhoz. November 1-jén az összes hitelezett ügyfél 6,5 százaléka  maradt a moratórium alatt az előzetes adatok alapján. 

Fotó: Kallus György

A hosszabbításra jogosult ügyfélkör mintegy 13 százaléka jelezte, hogy továbbra is élni kíván a moratórium lehetőségével. 

Ez az arány megerősíti a korábbi – a bankszámla forgalmi adatokból előrejelzett – szakértői véleményt, miszerint a moratóriumban levő ügyfelek egy tizedének lehetnek fizetési nehézségei.

Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy aki a moratóriumban marad, annak a tartozása kamatozik. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy amikor teheti, térjen vissza a szerződésében vállalt, korábbi törlesztőrészlet fizetésére. A gazdasági helyreállítás és az EU-s átlagot meghaladó növekedés alapján bízunk abban, hogy a  2022. június 30-áig moratóriumot választók közül időközben többen tudnak majd visszatérni a hiteltörlesztéshez

– írta a VG-nek a Bankszövetség, amely kiemelte: fontos, hogy akik most nem igényelték a folytatást, mérlegeljék, hogy mi a pénzügyi teljesítőképességük.

 Bankjuk segítségével ennek figyelembe vételével újragondolhatják a törlesztéseik ütemezését. Jegybanki és bankszövetségi ajánlás alapján a bankszektor most eltekint az előtörlesztési, illetve szerződésmódosítási banki díjak felszámításától a moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozás megfizetésekor.

A  Bankszövetség szerint az ügyfelek – például az eredeti futamidőhöz való visszatérés érdekében – vállalhatnak magasabb összegű törlesztőrészlet fizetést. 

Ennek során figyelembe kell venni az adósságfék szabályokat. A lehetőségek feltárásában a hitelt nyújtó bank segítséget nyújt ügyfeleinek.