A zöldhitel bejelentése után azonnal és nagy számban keresni kezdték a kedvezményes program keretében megvásárolható ingatlanokat az érdeklődők. 

Mindeddig nem igazán volt fontos a vevőknek a lakóingatlanok energiafogyasztása, a Zöld Otthon Program és az emelkedő kamatok viszont fordulatot hoztak a keresletben, olyannyira, hogy 2022 jó eséllyel a zöldlakások éve lesz 

– közölte az ingatlan.com, amely nemrég országosan kereshető listát tett közzé az eladó zöldotthonokról tapasztalva az erőteljes érdeklődést a kategória kínálata iránt. A zöldhitellel megvehető lakásokra és házakra már az első öt nap alatt több mint huszonháromezren kerestek rá, naponta már 5-6 ezernél jár az érdeklődők száma.

Fotó: Shutterstock

Az új szűrő pár napja él, de már több mint kétezer zöldlakás és -ház szerepel a kínálatban, ami az összes új építésű ingatlanhirdetés több mint negyedét teszi ki. Budapesten a zöldlakások átlagos négyzetméterára egymillió forintot tett ki decemberben, míg Pécsen és Nyíregyházán ötszázezer forintnál alacsonyabb az ár, Debrecenben viszont 801 ezer, Székesfehérváron 781 ezer forint négyzetméterenként most.

Október óta sokat változtak a keresési szokások, mivel a zöldhitellel ki lehet védeni az emelkedő alapkamat miatt begyűrűző lakáshitel-drágulást is

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A Zöld Otthon Program keretében 2,5 százalékos fix kamat mellett lehet maximum hetvenmillió forintos, legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelt igényelni energiatakarékos, legalább BB besorolású, ezen belül négyzetméterenként legfeljebb évi 90 kWh energiaigényű vagy annál jobb kategóriába tartozó lakóingatlan vásárlására, építésére.