Bár egyértelműen fennállnak kockázatok, a novemberig rendelkezésre álló adatok alapján az államadósság-mutató idei évre tervezett értéke betartható – állapítják meg legfrissebb elemzésükben az Állami Számvevőszék szakértői. Az elemzés a gazdasági folyamatokat – a 2021. december 14-ig nyilvánosságra hozott adatok alapján – elsősorban abból a szempontból értékelte, hogy azok miként hatnak az államadósság-mutatóra.

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

„Fontos látni, hogy a hazai jogszabályok szerint az államadósság-mutató csökkentésére vonatkozó előírás az idei évben már érvényes, ebből adódóan az szigorú követelményt jelent a költségvetési politika számára” – teszik hozzá.

Korlátozott mértékben növekedhet az államadósság az utolsó negyedévben

Az ÁSZ elemzői szerint az Alaptörvény által meghatározott adósság-szabály is teljesíthető, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy, az államadósság-mutató csökkenésének tényleges mértéke egyrészt az államadósság jelenlegi szinthez képest korlátozott nagyságrendű növekedésétől, másrészt a gazdaság teljesítmény utolsó negyedévi bővülési ütemétől függ.

A bevételek is kiadások is a vártnál magasabban teljesültek

A központi költségvetés bevételei novemberig kedvező arányban teljesültek, ami igaz az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társasági adóból származó bevételekre. Ugyanakkor az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya kedvezőtlenül alakult. Ebben jelentős szerepet játszottak egyedi tényezők, többek között az, hogy az uniós támogatások kiadásai nagyobb mértékben teljesültek, mint az uniós támogatásokból származó bevételek. Ezáltal a központi költségvetésnek a tervezettnél nagyobb összegű uniós kiadást kellett megelőlegeznie – mutattak rá.

Látható, hogy a központi költségvetés rezilienciájának megőrzése érdekében a kormányzat már intézkedéseket tett. Ennek keretében 350 milliárd forint összértékű beruházást nem valósít meg az idei évben – az intézkedés egyúttal hozzájárul a beruházási piac túlfűtöttségének mérsékléséhez

– emelik ki. Az elemzők szerint az államháztartás továbbra is jelentős nagyságrendű tartalékokkal rendelkezik.

Kockázatokra is figyelmeztetnek

Megállapítják szintén, hogy az elmúlt hónapokban felerősödtek a dinamikus gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatok. E körbe tartozik a külső feltételek kedvezőtlen alakulása, a külkereskedelmi egyenleg romlása, az ipari termelés növekedésének lassulása, illetve a Covid-19 vírusjárvány ismételt felfutása. biztosítása és a felmerült gazdasági kockázatok kezelése várhatóan a következő évben is meghatározó szempontot jelent majd a gazdaságpolitika számára. Ennek keretében fontos figyelembe venni, hogy a gazdasági növekedés biztosítása ne vezessen az egyensúlyi problémák felerősödéséhez – figyelmeztetnek az ÁSZ szakértői.