Nem jutottak eredményre a mai bértárgyalások sem az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a minisztérium képviselői  és a pedagógus szakszervezetek képviselői között, ezért 2022. január 31-re figyelmeztető sztrájkot hirdetnek a pedagógusok – jelentett be Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, még a héten beadják a bíróságra az elégséges szolgáltatásról szóló követeléseiket.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ha a figyelmeztető sztrájk nem jár eredménnyel, akkor 2022. március 16-ra országos sztrájkot hirdetnek – ezt pedig Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja közölte. Azért ilyen sokára, mert 2011-től megváltozott a sztrájktörvény és az elégséges szolgáltatásról addig meg kell állapodni. A szakszervezetek képviselői hangsúlyozták: továbbra is 10 százalékos béremelésről tudnak, amit január 1-től kapnak meg a pedagógusok és amiről már kormánydöntés is van, de ezt a pedagógusok visszautasítják. 

Felhívták a figyelmet az aggasztó pedagógus hiányra és túlterhelt tanárokra. Nagy Erzsébet hozzátette: a kötelező védőoltás miatt sok tanár kiesik majd a rendszerből,  2022. január 3-ától lesznek iskolák, ahol nemcsak a szakórák megtartását, de még a gyerekfelügyeletet sem tudják majd biztosítani.