„A számok magukért beszélnek, az elmúlt két hétben az oltópontokon egymillió oltást adtunk be. Ebből 800 ezer harmadik, 115 ezer első oltás volt”

 – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt! Magyarország című műsorában. A kormányfő hozzátette, a lakosság 27 százaléka felvette már a harmadik oltást, míg az unióban ez az arány csak 10 százalék. 

Jól állja a sarat a magyar egészségügy – fogalmazott a miniszterelnök. Azt tervezi a kormány, hogy akinek lejár a védettsége, azt értesíteni fogják erről. A tudomány mostani állása szerint a vakcinák hatásossága 6 hónap után csökken. Minden településen oltási akciónapokat szerveznek. 

„Azt várjuk, hogy ettől a harmadik oltást felvevők száma rakétasebességgel nő majd”

 – mondta a kormányfő. 

Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az egyik pedagógus-szakszervezet kritikájára reagálva Orbán Viktor elmondta, hogy sokkal nagyobb baj a tanárhiányhoz képest, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg, ezért a pedagógusoknak ezt meg kell érteniük. „Azt szeretnénk, hogy akik foglalkoznak a gyerekekkel, ezt értsék meg. A szülők felé is jogos elvárás, hogy mindent tegyenek meg a gyerekek egészsége érdekében” – mondta a kormányfő.

Az omikron vírusvariáns kapcsán megjegyezte, hogy a tudományos közösségben nincs általánosan elfogadott álláspont. A miniszterelnök szerint az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt az indokoltnál, bár hozzátette, jobb az óvatosság. 

„Zsarolnak bennünket, de ami jár, az jár” – reagált a kormányfő arra, hogy az unió visszatart forrásokat. Szerinte hosszabb távon ezt nem lehet fenntartani, s addig, amíg ezek nem érkeznek meg, a költségvetésnek kell finanszíroznia. Ki kell tartani – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, meg fogják védeni a magyar pozíciókat, a zsarolásnak nincsen alapja.

Az energiaszolgáltatóknak ki kell fizetniük a veszteséget 

– utalt a kormányfő arra, hogy a kisvállalatokat is bevonták az egyetemes szolgáltatási körbe. Szerinte ennek többszörösét már megkeresték a multinacionális cégek. A kormány arról döntött a héten, hogy 

33 ezer vállalkozás számára teszik lehetővé, hogy belépjenek ebbe a körbe, akik még nem kötöttek hosszú távú szerződést. 

Feltéve, ha nem alkalmaznak több embernél 10-et, és az árbevételük nem haladja meg a 4,5 milliárdot. Ők jelentkezhetnek egy kedvezőbb díjszabású rendszerbe. Elismerte, hogy az MVM-nek is kell majd veszteséget elkönyvelnie. 

Megnézték a kormányülésen a nemzetközi árakat is. A gáz esetében Bécsben háromszor, Stockholmban nyolcszor annyit kell fizetni, mint Budapesten. „Azzal, hogy 480 forintban maximáltunk a benzin árát, az inflációt is fékezni tudjuk”

– jelezte a kormányfő.

„Az önkormányzatok is be tudnak lépni egy kedvezőbb árfekvésű rendszerbe, örülünk, hogy segíthetünk” – zárta az interjút a miniszterelnök.