A munkáltatónak 2021 decemberében sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatások, valamint a reprezentáció és üzleti ajándék után – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A SZÉP-kártyás béren kívüli juttatások után fizetendő szocho alól a veszélyhelyzeti szabályok mentesítették a munkáltatót. Ezek a szabályok 2021. december 1-én hatályukat vesztették, ám átmeneti szabályok alapján a decemberben SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatások után sem kell a munkáltatónak szochót fizetnie.

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Az ideiglenes szabályozás értelmében a alszámláira utalt támogatások bizonyos összeghatárig számítanak béren kívüli juttatásnak: szálláshelynél 400 ezer, vendéglátásnál 265 ezer, szabadidőnél 135 ezer forint az éves maximum.

A rekreációs keretösszeg tekintetében munkáltató költségvetési szervnél 400 ezer forint, más munkáltató esetében 800 ezer forint a felső határ, amennyiben a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll.

A veszélyhelyzettel összefüggésben adott ki közleményt a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), amely felhívja a figyelmet arra, hogy a alatt lejáró hivatalos okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség igazolását – a veszélyhelyzet alatt és annak megszűnését követő 60 napig érvényesek.

A szervezethez számos olyan megkeresés érkezett, amely szerint a lejárt műszakival közlekedő autós okozta balesetet nem térítette volna meg a gépjármű kötelező felelősség-biztosítását kezelő biztosító.

A MABISZ a kormányrendeletnek megfelelően megerősíti, hogy a biztosítók kgfb szerinti kártérítési igények teljesítését nem érinti az, hogy az okmányok a veszélyhelyzet ideje alatt esetleg lejárnak. Eljárás ugyan indulhat a baleset okaként megállapított súlyosan elhanyagolt műszaki állapot miatt a baleset károkozójával szemben, de ez független az érvényes műszaki vizsgától. Az Országgyűlés az idei utolsó ülésén határozott a veszélyhelyzet június 1-jéig történő meghosszabbításáról.