Több százezer gyógyászati segédeszközt használó maradhat jövőre segédeszköz nélkül. Az ok egyszerű: az eszközök finanszírozása 18 éve változatlan, így a szaküzletek ma már sok eszközt drágábban tudnak beszerezni, mint amennyiért eladhatják. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ), az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete (OMI), az Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség (OPRA) Orvostechnikai Szövetség (OSZ) közös nyilatkozatban jelzi, hogy hamarosan számos eszköz eltűnhet a szakboltokból.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul időszakosan vagy állandóan gyógyászati segédeszközökre. Az őket kiszolgáló szektorban mintegy ezer cég közel harmincezer munkavállalót foglalkoztat, a hazai orvostechnikai cégek többségében kis- és középvállalkozások közel, a 80 százalékuk magyar tulajdonban van. Az érintetteket közel 700 gyógyászati segédeszközt árusító üzletben szakképzett munkatársak szolgálják.

Fotó: Hans Lucas via AFP

A szervezetek a legnagyobb problémának azt tartják, hogy a finanszírozási árak 2003 óta gyakorlatilag változatlanok. Mint kiemelték,

az összes importált terméket érintő euróárfolyam 253 forintról 365 forintra nőtt, ami 41 százalékos emelkedés. A szektorban dolgozó, mind az ezer hazai munkáltatót érintő 50 ezerről 167 ezer forintra nőtt, ez 234 százalékos emelkedés. Az összesített fogyasztói árindex, az változása 98,8 százalék, azaz ma 19 880 forint szükséges ma ahhoz, hogy a 2003. évi 10 ezer forint értékénél legyünk.

A drasztikus költségnövekedés a változatlan eladási árak mellett lassan ellehetetleníti az egész ágazatot. Az importtermékek, illetve alkatrészek szállítási költségeinek brutális növekedése, a bérek további emelkedése és a forint vezető devizákkal szembeni tartósan gyenge árfolyama miatt mára jó néhány termék beszerzése többe kerül a hazai közfinanszírozás alapjául szolgáló árnál.

A hatósági ár már most sem fedezi a szaküzletek beszerzési árát a járóbotok, járókeretek, rollátorok (kerekes járókeretek), szobai WC-k, standard kerekesszékek esetén. Mivel az eladásuk veszteséges, ezeket a GYSE szaküzletek TB-támogatással nem forgalmazzák. Ugyanis, míg például egy rollátort 19 900 forintért tudnak beszerezni, ha pedig azt a közfinanszírozott, 14 610 forintos árán adnák el, az 5 380 veszteséget jelentene a GYSE-boltnak. Az ilyen termékek köre rohamosan bővül, a számuk csak 2021 márciusa óta az ötszörösére duzzadt.

De ellátási zavar várható inhalátorból, szívókból, kompressziós harisnyából, pólyából, tesztcsíkból, penből (ilyen az inzulinadagoló eszköz), fecskendőből, TENS terápiás eszközből, sztómaterápiás eszközből, katéterből és vizeletgyűjtő zsákból is.

A fenti érdekképviseleti szervezetek azt is kiemelték, hogy egyedi méret alapján mintegy 300 hazai kis- és középvállalkozás gyárt termékeket, az érintett közel ezer egészségügyi szakdolgozó nélkül pedig nem jutnának például a cukorbetegek sem speciális cipőhöz. Ezek a magyarországi vállalkozások ma az európai finanszírozási átlagár 30-40 százalékát kapják meg támogatásként, miközben ugyanazoknak az uniós előírásoknak kell megfelelniük, mint bármely más, az EU-ban dolgozó cégnek.

Hozzáteszik, hogy a problémát érzékelte a magyar kormány is. Egy, a Pénzügyminisztérium által összehívott megbeszélésen a minisztériumok és a finanszírozó szervezet képviselői is egyetértettek a szakmai szervezetekkel abban, hogy haladéktalanul meg kell oldani az ellátást veszélyeztető akut problémákat. A kormányzat képviselői hangsúlyozták, hogy a kritikus árrésű és a közfinanszírozott fogyasztói árnál drágábban beszerezhető termékek hiánya nem akadályozhatja az orvosi rendelvények alapján történő gyógyászati segédeszközök kiszolgálását.

Mindazonáltal a gyógyászati segédeszközök támogatásának módosításáról és modernizálásáról kezdett konstruktív tárgyalássorozat – részben a járvány miatt – megszakadt, érdemi intézkedés eddig nem történt a szektor képviselőinek közös nyilatkozata szerint.

Lapunk megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, milyen megoldást lát a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos hazai problémákra. A VG-nek küldött válasz szerint minden szükséges lépést megtesznek azért, hogy ne legyenek ellátási nehézségek.