Az országosan rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenzavakcina 49,1 százalékát, 638 451 adagot használtak fel január 3-ig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Fotó: FANATIC STUDIO/GARY WATERS/SCIEN

A hatóság összesítése szerint a 3 év alatti kisgyermekek számára a rendelkezésre álló 4000 adag vakcinából 2539 fogyott el, ami közel 63,5 százalékos felhasználási arányt jelent.

A múlt évhez hasonlóan az idén is térítésmentes mindenki számára az influenza elleni védőoltás. Ezen oltások elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve az anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

A jelen járványügyi helyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel jár együtt. Ezért aki még nem tette meg, az éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével, amely a házi- és az üzemorvosoknál elérhető – közölte az NNK.