Megszületett a bérmegállapodás a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-nél – közölte a vállalat. Mint hangsúlyozzák, a pandémia következtében a turizmusszektort komoly munkaerőhiány sújtja. Felelős munkáltatóként a BGYH Zrt. vezetése felismerte, hogy

olyan bérstratégiát kell kialakítani, ami a jelenlegi dolgozók megtartására és újak bevonzására is alkalmas lesz. 

Ezért az érdekképviseletekkel egyeztetve januárban bértárgyalás-sorozatot tartottak, és 2022. január 27-én – a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott üzleti terv alapján – aláírták a megállapodást a kétlépcsős béremelésről.

Az új bérstratégia kialakításakor a BGYH Zrt. vezetése figyelembe vette a hatásait, a minimálbér-emelkedést, a turizmusszektort sújtó kiemelkedően magas munkaerőhiányt, valamint a piaci béreket. 

Fotó: Shutterstock

A megállapodásban foglaltak szerint minden teljes munkaidős kolléga alanyi jogon 11 százalékos alapbérfejlesztésben részesül, és ezenfelül bizonyos munkaköri csoportoknál további differenciált alapbérfejlesztésre kerül sor, ami az alanyi jogon járó emelésen felül további 2–8 százalék lehet. 

A differenciált alapbérfejlesztés a kollégák több mint kétharmadát érinti. 

Az alapbéremelés is visszamenőlegesen, 2022. január 1-jei hatállyal történik. A béremelés után 2022-től a BGYH Zrt.-nél nem lesz olyan teljes munkaidőben (8 órában) foglalkoztatott kolléga, akinek a fizetése nem éri el a bruttó 300 ezer forintos alapbért.

Borosné Szűts Ildikó vezérigazgató hangsúlyozta, hogy 

a társaság tisztességes és korrekt bérfejlesztést valósít meg, amellyel cél a jelenlegi kollégák megtartása, a bérek felzárkóztatásával a munkavállalók szociális biztonságának erősítése. A bérfejlesztés lehetőséget ad arra is, hogy a piacról szakmailag jól képzett kollégákkal bővítsük tovább a BGYH csapatát.