A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavalyi utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a múlt évi novemberi szintjét – közölte a GKI Gazdaságkutató.

Az év első hónapjában az üzleti várakozások érezhetően elmaradnak, a fogyasztói várakozások azonban jóval kedvezőbbek tavaly novemberi szintjüknél. Ugyanakkor a járvány előttihez viszonyítva az üzleti bizalmi index magasabban, a fogyasztói alacsonyabban áll.

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint a GKI-konjunktúraindex értéke az előző havi mínusz 1,8 pontról januárban 0,1-re javult. Az üzleti bizalmi index értéke 4,4-ről 6,4-re emelkedett januárban, a fogyasztói bizalmi index pedig a decemberben mért mínusz 19,4-ről mínusz 17,8 pontra.

Az üzleti szférán belül januárban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazat derűlátóbbá vált.

Az ipari bizalmi index a decemberi átmeneti visszaesés után januárban ismét emelkedett. Ez a rendelésállomány kedvezőbb megítélésének és a javuló termelési várakozásoknak volt köszönhető, az exportlehetőségekről és a készletekről alkotott vélemény azonban romlott.

Az építőipari termelők hangulata januárban hibahatáron belül javult, de ezen belül a mélyépítőké romlott. Az előző háromhavi termelés és főleg a rendelésállomány értékelése érezhetően kedvezőbb lett.

A kereskedelmi bizalmi index a decemberi jelentős csökkenést követően kisebb mértékben, de emelkedett. Az eladási pozíció megítélése komoly mértékben javult, a rendeléseké pedig kissé pozitívabb lett. A szolgáltatói bizalmi index januárban valamelyest esett, romlott az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága harmadik hónapja enyhén csökken, bár januárban már csak hibahatáron belüli mértékben. Azonban továbbra is minden ágazatban több a létszám növelésére, mint a csökkentésére számító cég, leginkább az iparban. A foglalkoztatási szándék főleg az építőiparban mérséklődött.

Ugyanakkor a GKI szerint a lakosság munkanélküliségtől való félelme december után januárban is csökkent, bár még messze van a járvány előttitől.

A cégek áremelési törekvése, az építőipar kivételével – ahol a decemberi történelmi csúcshoz képest némi fékeződés történt –, minden ágazatban tovább erősödött. A kereskedelmi cégek körében a decemberi kétharmadról háromnegyedre nőtt az áremelésre készülők aránya. A szolgáltató szektorban ez az arány bő 50 százalékos.

A fogyasztók inflációs várakozása viszont több hónapos erősödés után második hónapja gyengül. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét a vállalatok továbbra is pesszimistán látják – különösen a kereskedelmi és szolgáltató szektorban –, de ennek mértéke januárban enyhült. A lakosság véleménye is kedvezőbb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe a novemberi jelentős csökkenés után decemberben és januárban is emelkedett, a tavaly nyári szintjére tért vissza. A lakosság saját januári pénzügyi helyzetét a decemberinél kissé kedvezőbbnek látta, közel azonosnak a járvány előttivel. A megtakarítási képesség megítélése ugyancsak bizakodóbb lett. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a decemberinél sokkal rosszabbnak érezte.