Pályázati lehetőséget jelentett be a pénzügyminiszter a kistelepülések vállalkozásai számára: a kormány döntött arról, hogy 30 milliárd forintos kerettel elindítja a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot. A falvak tíz fő alatti kisvállalkozásai a pályázaton 2 és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek új eszközök és gépek vásárlására, ingatlanberuházásra, technológiai fejlesztésre. A keretösszegből akár 3 ezer magyar mikrovállalkozás indíthat fejlesztéseket – közölte a közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az uniós források esetében a szigorú pályázati előírások és feltételek miatt a legkisebb vállalkozásoknak a legtöbb esetben nehézségeket okoz, hogy forráshoz jussanak – mondta a VG-nek Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. Hozzátette, az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) hiába kínál jó lehetőségeket, a tíz fő alatti vállalkozások zöme nem tud rá pályázni, vagy annyira sok feladattal jár, hogy a 4-5 millió forintos fejlesztések esetében csak ritkán érdemes. A TÖOSZ elnöke szerint a napokban bejelentett program nagyon hasznos lesz a falvak vállalkozásai számára, és ez egy jó lépés a vidék fejlődése felé. A pályázaton elnyert támogatások jelentős részét várhatóan gépek beszerzésére fordítják majd a vállalkozások, például kereskedelmi egységek esetében jó lehetőség ez a hűtőkapacitás növelésére – tette hozzá.

Szintén a kisebb, ötezer fő alatti településeket érinti, hogy emelkedik a polgármesterek illetménye és költségtérítése idén. Schmidt Jenő szerint szükség volt már erre a jelentős, 35-40 százalékos béremelésre, a polgármesterek fizetése ugyanis 2016 óta nem emelkedett. Meglátása szerint ugyanakkor a települési önkormányzatok köztisztviselői esetében még nagyobb szükség lett volna bérrendezésre. Az említett intézkedés körülbelül 2600 települést érint, ezek a falvak nem rendelkeznek igazán bevétellel, és a polgármesteri bért zömében csak az általános működési támogatásból tudták finanszírozni. A többi 300, ötezer lakos feletti település a bevételeiből fedezhet béremelést. Az említett bérrendezésen felül a költségtérítésre is kitér a kormányrendelet, ennek értelmében a település méretétől függően havonta 30 és 110 ezer forint közötti költségtérítéssel gazdálkodhatnak a polgármesterek, ebből például a feladatellátásukhoz szükséges közlekedést finanszírozhatják, ha az adott önkormányzat nem rendelkezik szolgálati autóval – emelte ki a TÖOSZ elnöke.