Súlyos, 111 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az OTT-ONE Nyrt.-re. A jegybank tiltott piaci manipulációra, bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt szabta ki a bírságot – olvasható az MNB közleményében. A kibocsátó részvényeivel való kereskedést a jegybank már korábban felfüggesztette, a tőzsdei kereskedés visszaállításához a kibocsátónak meg kell szüntetnie a jelenleg fennálló információhiányos állapotot.

A jegybank egyébként tavaly is alaposan vizsgálta a pénzügyi vállalatok működését, összesen 1,4 milliárd forintnyi bírságot osztott ki. 

Az MNB 2018. január 1-jétől kezdte meg a cég vizsgálatát, amelynek során megállapította, hogy a kibocsátó több esetben elmulasztott rendkívüli tájékoztatást közzétenni a megítélését, illetve a részvényeinek értékét, hozamát közvetlenül vagy közvetve érintő információkról (pl. jelentős pénzkölcsönről vagy a kibocsátó által lényegesnek minősített és korábban közzétett szerződés megszűnéséről, jelentős eszközbeszerzésekről).

A vizsgálat feltárta azt is, hogy a kibocsátó rendszeresen hozott nyilvánosságra olyan közzétételeket, melyek jelentős értékű tranzakciókról szóltak. 

Ezekkel azt a – valósággal ellentétes – benyomást keltette, hogy érdemi bevétel, haszon keletkezett volna nála ezen ügyletek révén. Továbbá, a kibocsátó által nyilvánosságra hozott különböző együttműködési megállapodásokról szóló közzétételek egyes esetekben nem megalapozott, nem teljes körű vagy egyenesen valótlan információkat tartalmaztak. Mindezek miatt megalapozatlanul alakulhatott ki a valóságnál pozitívabb kép a befektetőkben az OTT-ONE-ról.

Fotó: Kallus György / VG

A kibocsátó ezzel szemben nem tette közzé a korábbi rendkívüli tájékoztatásaival ellentétes híreket, 

például egyes közzétett szerződések alapján végül ténylegesen nem végzett érdemi gazdasági tevékenységet, bevétele azokból nem származott, sőt egyes közzétett szerződések teljesítés nélkül meg is szűntek.

A korrigáló tájékoztatások elmaradásával a kibocsátó hamis vagy félrevezető jelzéseket adhatott a piac számára az OTT-ONE megítélése, közvetve a részvényei kereslete vagy ára tekintetében, ami piaci manipulációnak minősül. Az OTT-ONE emellett számos esetben nem tette közzé haladéktalanul a bennfentesként azonosított információt, mely esetekben nem döntött azok nyilvánosságra hozatalának késleltetéséről sem, ezzel jogszerűtlenül akadályozva a bennfentes információ befektetők általi mielőbbi megismerését.

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt 4,5 millió, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértéséért 22,5 millió forint felügyeleti bírságot, a piaci manipulációt tiltó rendelkezések megsértéséért pedig 84 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az OTT-ONE-ra. 

Mint ismert, az OTT-ONE részvényeinek tőzsdei kereskedését 2021. április 16-tól felfüggesztette a jegybank, egy további határozatában pedig 2021. május 17-én felügyeleti bírságot is kiszabott a 2020. évi éves jelentés hiánya miatt, 2021. november 29-i határozatával pedig a 2021. első félévi féléves jelentés elmaradását szankcionálta.

A tőzsdei kereskedés visszaállításának előfeltétele, hogy az OTT-ONE valamennyi rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét maradéktalanul teljesítse, tehát a kibocsátónak – a korábbi közzétételi hiányosságok pótlása mellett – az MNB mostani határozatában írt megállapítások kapcsán is lépéseket kell tennie a befektetők megfelelő tájékoztatása érdekében. 

Tekintettel arra, hogy az MNB megállapításai felvetik a tiltott piacbefolyásolás bűntett elkövetésének gyanúját, az MNB a Fővárosi Főügyészségen feljelentést tesz.