A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-ben összesen 347 felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki 1,4 milliárd forintnyi értékben – válaszolta a jegybank a VG érdeklődésére. Ez a darabszám és összeg nem tartalmazza az MNB pénzforgalmi, készpénzlogisztikai és statisztikai tevékenysége során kiszabott bírságokat.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON / VG

A legmagasabb bírság a 100 millió forintos piacfelügyeleti volt jogosulatlanul üzletszerű pénzkölcsön nyújtása miatt: márciusban az F-hold Kft.-nek véglegesen megtiltotta, hogy jogosulatlanul üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társaság ellen büntetőfeljelentést is tett, és öt magánszemélyt összesen 7,5 millió forint eljárási bírsággal sújtott. Az MNB egyébként tavaly 40 millió forintot meghaladó prudenciális és pénzmosási bírságot hét intézmény esetében szabott ki.

Fotó: VG

A jegybank reakciójában rámutat, az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi tevékenységének ellátásában a bírság alkalmazása csak egy eszköz a törvényben megjelölt célok elérése és az ágazati jogszabályokban meghatározott feladatok ellátása érdekében. A bírságokat a jegybanktörvény rendelkezéseinek keretében szabták ki az ellenőrzött személlyel és szervezettel szemben, minden esetben mérlegelve az adott eljárás egyedi körülményeit.