Áldozatokkal járt a gazdaság újraindítása 2021-ben, de sikerrel járt a kormány: 6,4 százalékkal nőhetett a gazdaság teljesítménye a tavalyi évben – közölte a Pénzügyminisztérium kedden. Az adócsökkentésekre, munkahelyteremtésre és a családok megerősítésére épülő gazdaságpolitikának köszönhetően a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult. 

A gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges források viszont sokba kerültek:

2021-ben az államháztartás központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 4662,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 419,4 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 19,8 milliárd forintos hiányt értek el. 

A tavalyi évben – és 2022-ben is – kiemelten fontos feladat volt a nyugdíjasok védelme, amelynek érdekében számos intézkedést hozott a kormány: többek között megkezdődött a 13. havi visszaépítése, valamint kiegészítő nyugdíjemelésekről és a kifizetéséről is gondoskodott a kormány. A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 237,4 milliárd forintot, a Magyar Falu Programra 211,3 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra 200,6 milliárd forintot fordított a kormány. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 96,2 milliárd forintot, a nemzeti agrártámogatásokra 89,9 milliárd forintot, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból pedig 87,6 milliárd forintot fizettünk ki. Jelentősek még a vasúti fejlesztésekre fordított 78,5 milliárd forint, a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból kifizetett 62,7 milliárd forint, a Modern Városok Program céljaira kiadott 51,7 milliárd forint, vagy a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására fizetett 47,7 milliárd forint összegű források is. 

A hazai kiadások közül kiemelendő továbbá a nyugellátásokra fordított 4117,7 milliárd forint, valamint a gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett 1880,0 milliárd forint is. 2021-ben indult el az orvosok több évig tartó, átfogó béremelési programja is. 

2021. december elején 350 milliárd forintos pénzügyi tartalék képzéséről is döntött a kormány annak érdekében, hogy ezzel is erősítse hazánk pénzügyi stabilitását és tovább javítsa a befektetői megítélést. Ennek is köszönhetően - a rendelkezésre álló adatok alapján - 2021 végén az adósságráta és az uniós módszertan szerinti hiány csökkenése kellő pénzügyi tartalék mellett valósulhatott meg.