Sokfajta változatát láttuk már a vírusnak, ha eddig megjelent egy új variáns, az nagyobb veszélyt jelentett, mint az előző. Az omikron gyorsabban terjed, de kevésbé veszélyes 

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő ezzel indokolta, hogy miért kell megváltoztatni több szabályt. Február 15-től csak az a 18 éven felüli magyar ember minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik dózist, azaz a védettségi igazolvány átalakul oltási igazolvánnyá.  

A karanténkötelezettség 7 nap lesz a korábbi 10 után, de ha valaki negatív tesztet produkál, 5 napra csökken – fűzte hozzá. A miniszterelnök jelezte, hogy 

folytatódnak az oltási napok a kórházi oltópontokon és a járási székhelyű szakrendelőkben. Emellett a honvédség buszai is járják az országot, ezen keresztül eddig 32 ezer embert oltottak be.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szabad és kell is vitatkozni a védekezésről, de úgy, hogy eközben ne akadályozzák a munkát – reagált a kormányfő a politikai támadásokra, egyúttal köszönetet mondott az egészségügyben helytálló szakembereknek. „Egyáltalán nem gyengék az orvosaink és az ápolóink” – fogalmazott, szerinte az egész gépezet olyan színvonalon működött, ami miatt egyetlen magyar embernek sem kell szégyenkeznie. 

A kínai vakcináról szóló vitával kapcsolatban megjegyezte, hogy a WHO azt jóváhagyta. „Az igazság az, hogy komoly nemzetközi szervezetek foglalkoznak azzal, melyik vakcina használható. Én nem venném a bátorságot, hogy vakcinaügyben azt tudjam mondani, hogy ez jó vagy rossz”  – magyarázta a kormányfő, ugyanakkor elismerte, jogos a vita. 

A kínai vakcinát a WHO beminősítette, és sok száz millió embert ezzel oltottak be 

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

„Magyarország 2010-ben csődbe jutott, a 12 százalék volt, a nyugdíjasaktól elvettek egyhavi nyugdíjat, adót emeltek, és a nyakunkon itt volt az IMF” – emlékeztetett a kormányfő. „Magyarország a korábbi vezetés bűneit kijavította, ezért most adjuk vissza a 13. havi nyugdíjat, emelkedik a az adókat csökkentjük, Magyarország tehát előre megy – szögezte le a miniszterelnök. 

„Egymás után tudom mondani azokat az intézkedéseket, amelyekkel segítettük az embereket, de ők nem szavazták meg” – fogalmazott meg kritikát az ellenzék felé a kormányfő. Hangsúlyozta, a nyugati világban egy rendkívüli helyzet van az miatt. A magyar kormány ezt nem hagyja, 

mivel egy rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség, ezért vezetett be a magyar kormány benzinárstopot, élemiszerárstopot és kamatstopot. 

– emelte ki. 

A miniszterelnök szerint a baloldal programjának folyamatosan része, hogy az lenne a jó, ha kórházakba beengedné a magántőkét. Szerinte nem az a megoldás, hogy privatizáljuk, hanem, hogy jobb feltételeket kell teremteni, ezért emelték az orvosok, az ápolók bérét, de hangsúlyozta, van még munka, például folytatni kell a kórházak felújítását. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak az államilag tulajdonolt közegészségügyi rendszert kell fejlesztenie, a rendszer privatizációjával a kispénzű emberek kiszorulnának az ellátásból. 

2020-ban 45 ezer, 2021-ben pedig 121 ezer migránst fogtak el a határon, tehát jól láthatóan nőtt a nyomás – emelte ki a kormányfő. „Nehéz munka ez, vannak már fizikai összecsapások is, de erőfölényben vannak az ott szolgálatot végző katonák. Hálásak lehetünk a munkájukért” – mondott köszönetet. Az idén eddig két hét alatt már több mint 4000 migránst fogtak el.

Az Európai Bizottság svéd biztosa azt mondta, hogy a bevándorlók nélkülözhetetlenek, és részt kell venniük a koronavírus utáni helyreállításban. A magyar emberek nem kérnek ebből a megközelítésből – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyarok mindig várkapitányok is egyben, egész Európa határát védik. 

2015 óta ez 600 milliárd forintba került nekünk, magyaroknak a kormányfő szerint. „Ez akkora összeg, amelyet most tervez a kormány visszaadni a családoknak. Közben Brüsszel hátba lő minket” 

– tette hozzá a kormányfő.  

A kulturális különbségekkel magyarázza a miniszterelnök az eltérő álláspontot a bevándorlásról. Németországban ki is mondtak, hogy ők bevándorlóország. Ezzel szemben állnak a csehek, lengyelek, magyarok, horvátok, szlovákok. „Mi azt szeretnénk, hogy mindig a soron következő nemzedék vegye át, amiért az előző nemzedékek megdolgoztak” – mondta a kormányfő.